Wildes supermjuka, sömlösa Pippitröja!

Pattern in English here

Jag blev ju mormor till lilla Wilde i slutet på maj så det har blivit en del bebisvirkat på sista tiden. Den här Pippi-inspirerade tröjan virkad i ett stycke utan hårda, otäcka sömmar blev jag så nöjd med att jag gjorde en beskrivning om någon annan är sugen på en likadan 🙂

Du som är sugen på att komma direkt till beskrivningen får scrolla lite :-).

Det finns ju rätt många beskrivningar på virkade Pippi-tröjor, och jag hittade en fin virkad i Drops Muskat som jag provade. (Länkar inte till den beskrivningen då den sidan jag hittade hade tagit beskrivningen från någon annan utan att länka till orginalet.) Den virkades i flera stycken som syddes ihop, och trots att den blev jättesöt kändes den inte okej då sömmarna inte kan vara sköna för en liten bebis.

Bestämde mig för att försöka virka en liknande tröja men i ett stycke för att slippa sömmar helt och hållet. Insåg att några sömmar, för axlar och ärmar är oundvikliga, men om man virkar ihop borde de bli mjuka och sköna? Och arbetet måste ju delas i fram- och baksida vid ärmhålen så att man virkar fram och tillbaks, men om man vänder arbetet vid varje varv även när man virkar runt borde det bli snyggt och jämt i alla fall? Och visst var väl resårkanten i den här filten som jag virkade för ett tag sedan snygg, borde inte tröjan ha resårkanter?

Här är resultatet, jag är riktigt nöjd med den, och den blev hur mjuk och gosig som helst, helt utan hårda sömmar!

Resårkanten gör att tröjan ser lite mer arbetad ut tycker jag.

20181014_153434

Lärde mig “The Flat Zipper Join” när jag gjorde Last Dance on the Beach-filten för några år sedan. Tycker att den ihopfogningsmetoden är på riktigt ursnygg, ren, skarp och fin, och helt platt. Den är lite pillig, men så värd att göra. Här är en närbild på ihopfogning kropp och ärm, det känns inte i tröjan att det är två delar sammanfogade, bara helt mjukt och skönt!

20181014_153250

 

Här provar Wilde sin tröja för första gången 🙂

Tröjan passar en 4 månaders bebis, men då den är helt rak, utan ökningar och minskningar borde det gå ganska lätt att göra den större eller mindre genom att öka eller minska på bredden och längden.

Drops Muskat är ett bomullsgarn så jag tycker att det passar kanonbra till en bebis. Jag har provat och garnet tål tvätt i 60 grader med hög centrifugering, även om det står annat på banderollen, och att kunna maskintvätta är ju rätt viktigt när det gäller bebisgrejor :-). Egentligen kan du använda vilket garn som helst, bara du anpassar storleken på virknål. Tunnare eller tjockare garn påverkar ju storleken också.

Jag har börjat handla mina garner på Eks Lilla Bod. (Jag är inte sponsrad av dem, och de vet inte ens att jag skriver det här.) De är supertrevliga att ha att göra med, och har rätt snabb leverans. Förut handlade jag mycket på Hobbii men tycker dels att servicen försämrats, dels har jag tokledsnat på deras reklammejl.

Ett stort tack till Anna Sandvik som har provvirkat! Hon valde att bara virka 28 varv på ärmmuddarna, och sedan öka till 36 maskor på första varvet. Det tycker jag verkar vara en utmärkt ide, och det skulle nog vara fint att minska några varv på tröjkroppens mudd, kanske 80 varv, och sedan öka till 98 på första tröjvarvet? Om någon provar kan ni väl berätta hur det blir?

Mina beskrivningar är ju alltid gratis, men jag blir jätteglad om du istället vill ge en slant till valfritt välgörande ändamål. Och eftersom november är den blå månaden då vi uppmärksammar diabetes lite extra kanske Diabetesfonden kan vara ett förslag?

Hittar du fel, eller oklarheter i beskrivningen blir jag glad om du berättar det så att jag kan rätta till!

Här hittar du beskrivningen på Ravelry. Glöm inte att favoritmarkera och lägga i ditt bibliotek så att du hittar tillbaks till beskrivningen 🙂

Nu är det äntligen dags för själva beskrivningen! För att kunna ta bilder på vägen virkade jag en till i annan färgställning.

Glöm inte Print Friendly-knappen om du vill skriva ut. Den är ju så smart, och låter en redigera bort all text och de bilder man inte vill slösa papper och bläck på när man skriver ut 🙂

Beskrivning till Wildes supermjuka sömlösa Pippi-tröja

Storlek

Ca 4 månader

Garn

Drops Muskat

Färg A: 3 nystan (basfärg) Jag använde nr 08 for till bägge tröjorna

Färg B: 1 nystan (kontrastfärg) Jag använde nr 36 till den blårandiga och nr 24 till den gul/ brunrandiga

Färg C: 1 nystan (kontrastfärg) Jag använde nr  76 till den blårandiga och nr 30 till den gul/ brunrandinga

Om du bara vill använda en kontrastfärg räcker 1 nystan.

 

Virknålar

Nr 4

Nr 5

 

Förkortningar

m- maska

lm- luftmaska

sm- smygmaska

fm- fastmaska

lm-båge- luftmaskbåge

 

Specialmaskor

fm i bakre maskbågen: https://www.youtube.com/watch?v=phf7Nj0_LJg

2fmtills- 2 fastmaskor tillsammans

Nedtag i maska, omslag, dra igenom. Nedtag i nästa maska, omslag, dra igenom. Omslag, dra igenom alla öglor på virknålen

https://www.youtube.com/watch?v=clQQLsyn9Ig

3fmtills- 3 fastmaskor tillsammans

Nedtag i maska, omslag, dra igenom. Nedtag i nästa maska, omslag, dra igenom. Nedtag i nästa maska, omslag, dra igenom. Omslag, dra igenom alla maskor på virknålen.

https://www.youtube.com/watch?v=6IyZJOeC7Kc

 

Tutorial för ihopfästning av “axelsömmar” och “ärmsömmar”

https://www.youtube.com/watch?v=55rgdv–2Bs

 

Tröjmudd

Virknål nr 4

Tips när du virkar tröjmudden:

När du gör varvens sista fm i bakre maskbågen, sätt virknålen i både den bakre maksbågen och i maskan på varvet nedanför, se bilderna.

20180820_074625-01

Första varvets sista maska

20180820_074921-01

Andra varvets sista maska

Maskor i bakre maskbågen har en tendens att bli lösa. Genom att förankra den sista maskan i varje varv på det här sättet får du en stadigare kant.

När du virkar ihop den nedre mudden till en ring kan du välja att virka smygmaskorna genom bägge maskbågarna på bägge styckena eller i bara en maskbåge från varje stycke. Jag valde att virka igenom bägge maskbågarna för att få en stadig skarv, även om skarven blir lite tjockare på det sättet.

Start: 7 lm

20180820_074042-01

 

Varv1: Fm i andra lm från virknålen. Fm i varje lm hela varvet. (6 fm)

20180820_074328-01 (1)

 

Varv2: 1 lm (räknas inte som m). Vänd. 1 fm i bakre maskbågen på varje maska varvet ut. (6 fm)

20180820_074921-01

 

Varv3-98: Upprepa varv 2.

Slutresultatet ska se ut ungefär så här:

20180820_162914-01

Bestäm vad du tycker är fram- och baksida på din resår. (Den övre kanten på bilden ovan kommer att vara nederkant på tröjan). Vik på hälften på längden, rätsida mot rätsida, och virka ihop med 6 st smygmaskor så att resåren formar en ring.

20180820_163413-01

Vänd arbetet så att rätsidan är utåt.

20180820_163545-01

Kropp

Tips när du gör kroppen:

Glöm inte att vända vid varje nytt varv trots att arbetet virkas runt. Om du inte vänder kommer det att bli konstigt när du kommer till den delen då vi delar upp i fram- och bakstycke. Dessutom kommer inte “skarven” vid nytt varv att bli rak, utan flytta sig åt vänster.

Du kan endera klippa och fästa garnet vid varje färgbyte, eller vara lat som jag, och ta med kontrastfärgerna uppåt i arbetet. Om du bär dem med dig, var nogrann med att de hamnar på baksidan. Och snurra arbetsgarnet kring det vilande garnet vid varje nytt varv för att låsa det vilande garnet, annars får du lösa öglor på baksidan som bebis kan fastna i. Om du gör din snurr efter att ha gjort det nya varvets första lm kommer det vilande garnet knappt synas från rätsidan.

Jag tyckte att det var lite svårt att se var varvens sista lm-båge var, och började göra ökningar av misstag. Det löste sig när jag satte en markör i den första lm-bågen på varje nytt varv (den lm-bågen blir den sista på nästa varv).

 

Varv1: Virknål nr 4, 1 lm (räknas inte som maska). 98 fm jämt längs kanten på mudden. Slut varvet med en sm i varvets första fm.

20180820_164416

Varv 2: Byt till virknål nr 5. 1 lm (räknas inte som maska). VÄND! * 1 fm, 1 lm,hoppa över 1 m *.

Upprepa * – * hela varvet. Slut varvet med en sm i varvets första fm.

20180820_165820

Varv 3: 1 lm (räknas inte som maska). VÄND. * 1 fm i lm-bågen, 1 lm *.

Upprepa * – * resten av varvet. Slut varvet med en sm i varvets första fm.

Varv 4: Upprepa varv 3

Varv 5: Byt till färg B. Upprepa varv 3.

Varv 6: Upprepa varv 3.

20180820_175027

Varv 6 färdigt. Bild från arbetets avigsida.

Varv 7: Byt till färg A. Upprepa varv 3.

Varv 8-12:Upprepa varv 3.

Round 13: Byt till färg C. Upprepa varv 3.

Round 14: Upprepa varv 3.

Round 15: Byt till färg A. Upprepa varv 3.

Round 16-20: Upprepa varv 3.

Round 21: Byt till färg B. Upprepa varv 3.

Round 22: Upprepa varv 3.

Round 23: Byt till färg A. Upprepa varv3.

Round 24-28: Upprepa varv 3.

Nu är det dags att dela arbetet i fram- och baksida för att göra plats för ärmhål. Från och med nu virkar vi fram- och tillbaks.

Bakstycke

Varje varvs första och sista maska ska vara fm för att göra arbetet stadigt..

Varv 1: Byt till färg C. 1 lm. VÄND. * Fm i lm-bågen, 1 lm *. * Upprepa * – * 23 gånger (uteslut lm sista gången). (25 fm, 24 lm-bågar).

Varv 2: 1 lm. VÄND. Fm i första fm.  * Fm i lm-båge, 1 lm *. Upprepa * – * fram till varvets sista lm-båge. Fm i sista lm-bågen, fm i sista fm. Ta av garnet.

20180824_152446

Row 1 and 2 of backside complete

Varv 3: Byt till färg A. 1 lm. VÄND. Fm i första fm. * 1 lm, 1 fm i lm-båge *.  Upprepa * – * fram till sista lm-bågen. Fm i sista lm-bågen, 1 fm, hoppa över 1 m, fm i varvets sista fm.

Varv 4: 1 lm. VÄND.  1 fm i första fm. * 1 fm i lm-båge, 1 lm *. Upprepa* – * fram till sista lm-bågen. Fm i sista lm-bågen, fm i varvets sista fm.

Varv 5: Upprepa varv 3 men utan färgbyte.

Varv 6: Upprepa varv 4.

Varv 7-8: Upprepa varv 5 och 6.

Varv 9: Byt till färg B. Upprepa varv  3.

Varv 10: Upprepa varv  4. Ta av garnet.

Row 11: Byt till färg A. Upprepa varv  3.

Varv 12: Upprepa 4.

Varv13-14: Upprepa varv 5 och 6.

20180824_163343

Arbetet framifrån, varv 14 klart

20180824_163314

Arbetet bakifrån, varv 14 klart

Höger axel

Varv 15: 1 lm. VÄND. Fm i första fm. *1 lm, 1 fm i lm-bågen *. Upprepa* – * 6 times. (8 fm, 7 lm-bågar).

20180824_164155

Varv 16: 1 lm. VÄND. 1 fm i varje fm och i varje lm-båge resten av varvet. (15 fm) Ta av garnet.

20180824_164317

Vänster axel

Börja på avigsidan i 10:e lm-bågen från höger axel. Se markören i bild nedan.

20180824_164712

Varv 15: Fäst färg A med en sm. 1 lm, 1 fm i samma lm-båge. 1 lm, 1 fm i lm-bågen fram till varvets sista lm-båge. Fm i sista lm-bågen, fm i varvets sista fm. (8 fm, 7 lm-bågar)

20180824_164941

Varv 16: 1 lm. VÄND. 1fm i varje fm och i varje lm-båge varvet ut. (15 sc)  Ta av garnet.

20180824_165358

20180824_165812

Back shoulders done, piece seen from frontside

Framstycke

Varv 1: Börja från avigsidan. Se markör i bilden ovan var första maskan placeras.

Fäst färg C med en sm i första ovirkade maskan på varvet (som ska vara en fm). 1 lm, 1 fm i samma maska.

1 fm i lm-bågen, 1 lm fram till varvets sista lm-båge. 1 fm i sista lm-bågen, 1 fm i varvets sista m (som ska vara en fm.)  (26 fm, 23 lm-bågar)

Varv 2: 1 lm. VÄND. 1 fm i varvets första fm. 1 lm, 1 fm i lm-bågen fram till varvets sista lm-båge. Fm i lm-bågen, 1 lm, hoppa över 1 m, 1 fm i varvets sista maska. Ta av garnet.

20180824_171433

Row 1 and 2 front side complete

Varv 3: Byt till färg A. 1 lm. VÄND. 1 fm i första fm. I fm i lm-bågen, 1 lm fram till varvets sista lm-båge. 1 fm i sista lm-bågen, 1 fm i sista m.

Varv 4:1 lm. VÄND. 1 fm i första fm. 1 lm, 1 fm i lm-bågen fram till sista lm-bågen. 1 fm i sista lm-bågen, 1 lm, hoppa över 1 m, 1 fm i sista m.

Dags att dela arbetet i 2 för att göra halssprundet.

Vänster fram

Hitta framsidans mittersta fm och sätt en markör i denna.

20181006_082706

Varv 5: 1 lm. VÄND. 1 fm i första fm. 1 fm i lm-bågen, 1 lm fram till sista lm-bågen före markören. 1 fm i sista lm-bågen före markören.

Varv 6: 1 lm. VÄND. 1 fm i första fm.1 fm i lm-bågen, 1 lm fram till sista lm-bågen. 1 fm i lm-bågen, 1 lm, hoppa över 1 m, 1 fm i sista lm-bågen.

Varv 7: 1 lm. VÄND. 1 fm i första fm.1 fm i lm-bågen, 1 lm fram till sista lm-bågen. 1 fm i lm-bågen, 1 lm, hoppa över 1 m, 1 fm i sista lm-bågen.

Varv 8: Upprepa varv  6.

Varv 9: Byt till färg B. Upprepa varv  7.

Varv 10: Upprepa varv  6. Ta av garnet

Varv 11: Byt till färg A. Upprepa varv  7.

Varv 12: Upprepa varv 6.

Varv 13: Upprepa varv  7.

Varv 14:Upprepa varv 6.

Varv 15: Upprepa varv  7.

Varv16: 1 lm. VÄND. 1 fm i varje fm och i varje lm-båge varvet ut. Ta INTE av garnet!

 

Ihopfogning vänster axel

Om du inte vill göra min föreslagna ihopfogning kan du naturligtvis sy ihop ditt arbete. Tycker dock att du ska göra ett försök, det blir så himla snyggt!

Tips: Se till att du har arbetsgarnet under ditt arbete, det är det som är tricket till att få den fina, platta ihopfogningen.

Vänd arbetet så att du har baksidan mot dig. Låt virknålen sitta kvar i arbetet. Lägg garnet emellan fram- och bakstycke som i bilden nedan.

20181006_090153

Gör nedtag i den bakre maskbågen på bakstyckets första maska. För virknålen uppifrån och ned i arbetet. (Glöm inte att det finns en länk till en video-tutorial i beskrivningens början.)

20181006_090332

Gör nu nedtag i den bakre maskbågen på första maskan i framstycket (det blir den maskbåge som är närmast dig), återigen uppifrån och ned.20181006_090606

Omslag. Dra igenom alla öglor på virknålen så att det blir en sm.

20181006_090808

Forstätt nu att virka ihop maska för maska i de bakre maskbågarna på samma sätt tills det är slut på maskor i bakstycket. Glöm inte att hålla garnet under arbetet och att föra virknålen uppifrån och ned i maskorna.

När sista maskorna är ihopfogade tar du av garnet och drar igenom öglan.

20181006_091558

20181006_091653

Arbetet framifrån med vänster sida klar och ihopfogad

Höger fram

För att få maskorna åt rätt håll börjar vi det här varvet från avigan, och från mitten och arbetar ut mot kanten.

Varv 5:  Fäst färg A genom en smygmaska i första lm-bågen till vänster om markören. 1 lm, 1 fm i samma lm-båge. 1 lm, 1 fm i lm-bågen fram till varvets sista lm-båge. 1 lm, 1 fm i sista lmbågen, 1 fm i sista maskan.

20181006_094447

Varv 6: 1 lm. VÄND. 1 fm i första fm. 1 lm, 1 fm i lm-bågen fram till varvets sista lm-båge. 1 fm i lm-bågen, 1 fm i sista m.

Varv 7:  Upprepa varv 6.

Varv 8: Upprepa varv 6.

Varv 9: Byt till färg B. Upprepa varv  6.

Varv 10:Upprepa varv  6. Ta av garnet.

Varv 11: Byt till färg A.Upprepa varv  6.

Varv 12: Upprepa varv 6.

Varv 13: Upprepa varv 6.

Varv 14:Upprepa varv 6.

Varv 15: Upprepa varv 6.

Varv 16: 1 lm. VÄND. I fm i varje fm och i varje lm-båge varvet ut. Ta av garnet. (För att ihopfogning av höger och vänster axel ska se likadana ut behöver vi ta av garnet, och börja vår ihopfogning av den här axeln från ärmhålet och arbeta inåt halsen.)

Det är bra att passa på att fästa alla trådar innan du fortsätter.

Ihopfogning höger axel

Gör på samma sätt som med den vänstra och var noga med att börja ifrån ärmhålet och arbeta inåt.

Kanta halslinningen

Du kan välja att kanta din halslinning nu, eller spara det tills hela tröjan är färdig.

Använd färg A och börja i en lm-båge i mitten av kanten på bakstycket. Fäst garnet med en smygmaska, 1 lm, fm i samma lm-båge. Virka nu ett varv med fm jämnt kring halslinningen. I inåtgående kurvor kan du behöva göra 2 lm tills, och i utåtgående kurvor 3 fm i samma maska för att dt ska bli snyggt och inte dra. I nederkant at sprundet gjorde jag 2 st 2 fmtills, där det sista benet av den första gjordes i mitten-maskan, och det första benet av den sista i samma maska. Du kanske föredrar en 3fmtills istället. Man får helt enkelt prova sig fram och se vad som blir snyggt.

Slut varvet med en sm i varvets första m, ta av garnet och fäst ändarna.

3 fm i samma maska på utåtgående hörn

 

 

20181006_105911

2fm tills i inåtgående hörn

20181006_110857

Sprundet

Kanta ärmhålen

Ärmarna kommer att virkas nedifrån och upp. För att få något att fästa dem i vid ärmhålen virkar vi en rad fm kring ärmhålen.

Virka 36 fm jämt kring ärmhålen. Slut varvet med 1 sm i varvets första m, ta av garnet. Fundera gärna lite på var du börjar ditt varv med fm. Jag valde att börja mitt på baksidan alldeles längst ned vid ärmhålet. Skarven kommer alltid att synas lite och på så sätt tänker jag att den göms bäst.

20181007_085832

20181007_085820

Kroppen med ärmhål och halslinning kantade.

Ärmar

Då ärmarna görs på exakt samma sätt som kroppen kommer jag inte att skriva ut beskrivningen varv för varv, Ärmarna virkas nedifrån och upp.

Börja med att göra en mudd, men endast 36 varv. Använd virknål nummer 4. slut till en ring.

Fortfarande med virknål nr 4, virka 36 fm jämt kring mudden. Slut varvet med en sm.

Byt till virknål nr 5. Virka 25 varv med färgbyten som för kroppen. Glöm inte att VÄNDA varven. Varv 26 är 1 fm i varje fm och varje lm-båge varbet ut. Ta INTE av garnet.

Ihopfoga ärm och kropp på samma sätt som du ihopfogade axlarna. Det blir herrejösses pyssligt de sista maskorna. Jag tog en betydligt mindre virknål för att dra upp öglor med de sista 2-3 maskorna. Det hjälpte lite… Tänk också lite på var du börjar ihopfogningen. Jag började på samma ställe som jag började kantningen av ärmhålen.

OBS! Som du ser på bilderna av den gul/bruna tröjan nedan kan jag tydligen inte räkna. Jag har missat 1 varv i basfärg på ärmen. Det upptäckte jag först då jag satt ihop ärm och tröja och fäst alla trådar, så jag valde att strunta i det…

 

20181008_073408

Ärm klar

20181009_071817

Närbild ihopfogad ärm

Gör en ärm till på samma sätt. Fäst alla trådar. Klart!

20181014_153334-01

Glömde att ta en bild av den färdiga gul-bruna tröjan innan jag gav bort den så här kommer den blårandiga igen

11 thoughts on “Wildes supermjuka, sömlösa Pippitröja!

 1. Jättefin! Men om du virkar överdelen som ett OK så slipper du dela upp det som fram&bakstycke plus att du kan virka ärmarna direkt på istället för att sy fast dem… då blir det inga sömmar alls.. 😉

  Liked by 1 person

  • Hej Malin! Vilken rolig idé! Men skulle man få alla maskor åt samma håll om man gjorde ett ok tror du? Sen får jag väl erkänna att jag tycker att ihopfogningarna är supersnygga och en av de detaljer som “gör” tröjan, och eftersom de är helt platta är de som om om det skulle vara virkat i ett stycke 🙂

   Like

 2. Hej
  Underbart mönster och roligt att virka men jag har nu fastnat. Har kommit dit där arbetet delas upp för ärmhålen. Och där är jag på varv 5 och 6. Ena varvet slutar med flera fm efter varandra och sen ska nästa varv börja med en fm och nästa i lm-bågen som är en bit in i raden. Hela arbetet kortas.
  Tolkar jag mönstret fel eller är där för många fm i slutet på varvet?

  Like

  • Hej Jenny! Jag prov-virkade axelpartiet precis. Såg då att jag skrivit fel, och skrivit att varven ska börja med “fm” istället för “lm” som allra första maska, innan man vänder arbetet, det har jag rättat till nu. Precis som du skriver börjar varven med 2 fm efter varandra. Detta är för att få kanterna stadiga. Men både varv 6 och 7 slutar med att du gör en fm i sista lm-bågen, 1 lm, hoppar över 1 m (=den näst sista fm på förra varvet) och sedan gör en fm i sista maskan (=den allra sista fm på förra varvet).
   Hoppas att ovanstående hjälper, annars är du varmt välkommen att höra av dig igen!

   Like

   • jag vet inte vad jag gör för fel. Bakstycket varv 3. Den ska avslutad med en fm i lm-bågen sen fm sen hoppa över en maska och sen en fm i sista maskan. Men efter jag gjort en fm i lm-bågen har jag bara två fm kvar. Så jag kan inte göra en fm, hoppa över en m, fm i sista. Det blir 3 och jag hara bara två.

    Like

  • Gör jag en lm istället för en till fm efter fm i lm-bågen så funkar det. 🙂
   Så då blir det fm i lm-bågen, lm, hopps över en m, fm i sista maskan.

   Like

   • Hej igen Jenny! Fick du ihop det så att det funkar för dig? Det är ju inte superpetigt med virkat, 1 maska hit eller dit brukar inte märkas i det färdiga resultatet. Och det är förmodligen inte jätteviktigt att börja och avsluta varven med en fastmaska, det var mest att jag ville få en stadig kant. Strular det fortfarande får du mejla mig dina kontaktuppgifter på kajsa.hubinette@gmail.com så får vi försöka facetima eller något 🙂

    Like

 3. Japp. Just det funkade när jag gjorde som jag skrev innan. 😁 Även fast man är en van virkare så har jag lite svårt för att inte vilja mönster slaviskt. Men det får jag nog jobba på lite för som du skriver så märks inte alltid det man ändrar på själv för att få det att funka. 😁

  Like

 4. Hejsan!! Sökte på Pippi-tröja och fastnade för denna underbara tröja. Jag är rätt van virkare men följer slaviskt mönster – är detta mönster svårt att följa..? Måste försöka mig på denna 🙂
  Hälsningar Ewa

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s