Mariasjalen!

Click here to go to the English version

Den här sjalen blev jag så himla nöjd med att jag tänkte dela med mig av beskrivningen!

Jag har haft 3 nystan Rowan Purelle som jag köpt på rea liggandes och inte riktigt vetat vad jag ska göra med.  Ett jättefint garn i återvunnet silke, bomull och viscose. Kolla bara på de små färgfläckarna i det annars neutrala garnet!

IMG_20180701_150221_201

Så hjälpte jag en väninna som virkade en trekantig sjal men inte riktigt förstod beskrivningen. Jag blev otroligt förtjust i det mönster maskorna bildade i den sjalen och kände att det skulle passa mitt garn perfekt. Men eftersom jag inte ville ha ytterligare en trekantig sjal provade jag att anpassa och göra en rektangulär sjal istället och det funkade finfint!

Orginalbeskrivningen är gjord av begåvade Mijo Chrochet och den kan du hitta här i form av ett betalmönster.   Så vill du göra en trekantig sjal istället rekommenderar jag verkligen denna!

När jag var klar med min sjal påminde mönstret mig om gamla kyrkfönster och jag kom att tänka på vår vackra kyrka i Sigtuna där jag bor,  Mariakyrkan  så det fick bli namnet på min sjal.

Mariakyrkan_September_2013_01.jpg

By Arild Vågen [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)%5D, from Wikimedia Commons

Mönstret är superenkelt, bara 2 olika varv att upprepa, förutom första och sista varvet. Du kan anpassa både längd och bredd som du vill och använda vilket garn du vill. Använd en virknål som passar ditt garn. Det enda du behöver tänka på är att antalet fastmaskor på första varvet behöver vara delbart med 3 plus ytterligare 4 maskor.

Jag tyckte att det blev finast med en rak, ren kant på kortändarna så jag började och avslutade med ett varv fastmaskor, men du kan mycket väl lägga till en spetskant om du vill.

20180701_145655Till min sjal använde jag 3 nystan garn och virknål nr 5. Sjalen blev ungefär 17 cm x 240 cm.

Här är en länk till beskrivningen på Ravelry (den engelska versionen men det finns en länk till den svenska högst upp i inlägget) så att du kan lägga till den i ditt ravelrybibliotek 🙂

Gratis beskrivning Santa Marias sjal

Om du hittar några misstag blir jag glad om du meddelar mig så jag får rätta till beskrivningen!

Valfritt garn och virknål som passar garnet.

Varv 1: Börja med chainless single crochet foundation (länken går till en youtubevideo som visar precis hur man gör). Med chainless single crochet foundation får man samma elasticitet i första varvet som i resten av arbetet. Börjar man med luftmaskor blir det stummare. Se till att antalet fastmaskor är delbart med 3 plus ytterligare 4 maskor. Jag började med 31 maskor. (27+4. 27 går att dela med 3 och sedan lade jag till 4 det blir 31 totalt).

Varv 2:  Vänd . 4 luftmaskor (=1stolpe + 1 luftmaska).

Hoppa över 2 maskor. Virka *1 stolpe, 1luftmaska, 1 stolpe (=V-stitch), 1 luftmaska*. Hoppa över 2 maskor.

Upprepa *-* i var tredje maska tills du har  2 maskor kvar på varvet.

Hoppa över 1 maska och virka 1 stolpe i sista maskan.

Varv3: Vänd. 4 luftmaskor  (=1 stolpe + 1 luftmaska).

* Virka 1 fastmaska, 1 luftmaska, 1 fastmaska (V-stitch) i förra vavets V-stitch. Virka ytterligare 1 luftmaska. Virka 1 fastmaska och 1 luftmaska i luftmaskbågen mellan förra varvets V-stitches.*

Upprepa *-* tills att du gjort ett V-stitch i det sista V-stichet på föregående varv.

Virka 1 luftmaska och sedan 1 stolpe i den 3:e luftmaskan av “startluftmaskorna” på förra vavet (de luftmaskor som är istället för stolpe och luftmaska).

Varv 4: Upprepa varv  2.

Varv 5: Upprepa 3

Upprepa sedan dessa varv tills du uppnått önskad längd på din sjal eller nästan har slut på garn. Se till att avsluta med varv 2.

Sista varvet: Vänd. 1 luftmaska (räknas inte som maska).

Virka 1 fastmaska i varje stolpe och varje luftmaskbåge varvet ut. Ta av och fäst garnet.

Klar!

20180630_074134

One thought on “Mariasjalen!

  1. Pingback: The Saint Mary Scarf! | Stitches and Supper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s