Nuts About Tranquility montering!

Click here for English

Jag har ju med flit väntat med att lägga ihop rutorna brevid varandra så gissa hur kul det var att äntligen få se dem ihop???

Och gissa hur skönt det var att alla trådar var fästa och alla rutor blockade så att det bara var att sätta igång med monteringen???

Esther föreslår i vilken ordning man ska montera rutorna så jag lade ut dem på min säng i den ordningen, och hur jag än funderade och flyttade runt dem så var Esthers förslag absolut snyggast. Men det hade man kunnat ana redan i förväg…

För att kunna hålla rätt på rutorna inför monteringen lade jag ihop dem i fem buntar, en bunt för varje lodrät rutrad. Den ruta som är högst upp på filten fick ligga överst och den som är längst ned i botten (logiskt, eller hur?). Sen lade jag högarna på soffan i rätt ordning de ska monteras, å här:

20170622_192529

Filten monteras med smygmaskor i bakre maskbågen, samma teknik som användes till Last Dance on the Beach och som jag valde till Moogly CAL 2016. Får erkänna att jag därför inte läste Esthers inlägg om monteringen speciellt noga, det kändes som att jag kan den här tekniken 🙂 Därför kanske inte mitt sätt stämmer helt med Esthers sätt.

Tog hög ett och två (de längst till vänster i bild) och monterade rutorna i lodräta rader. För att det inte ska dra för mycket i hörnen virkade jag en luftmaska i skarven mellan rutorna, alltså efter att sista smygmaskan var gjord på ett rutpar, och innan första smygmaskan på nästa rutpar.

När de två högarna är ihopmonterade är det bara att ta nästa hög i raden och göra samma sak.

Det tar tid och är rätt pyssligt att montera med smygmaskor men resultatet blir så himla snyggt så det är värt det! Viktigt är att hålla garnet på undersidan av arbetet för att det ska bli snyggt.

Tyckte även att det var svårt att “få med sig” garnet i hörnen där arbetet är ganska tjockt, det ville gärna glida av virknålen. Löste det med att vira garnet två varv runt virknålen, dra igenom, och sedan lossa och ta bort den extra öglan innan jag drog igenom sista öglan på nålen.

När alla rutor är ihopvirkade lodrätt är det bara att göra om samma sak vågrätt och sedan är det klart. Fäst INTE trådarna i det här läget, det blir inte snyggt i den färdiga filten. Man fäster dem i kanten när den väl är ditvirkad.

Pilla loss alla lapparna med rutnummer, lägg ut din filt och beundra!

20170702_082750

Det är första gången jag gör ett så här stort arbete i Drops Muskat och jag upptäckte att just maskorna i skarvarna emellan rutorna i de lodräta raderna töjde sig innan de vågräta raderna virkas och arbetet så att säga stabiliserar sig.

Som tur var gick det att dölja med de vågräta raderna men jag rekommenderar att du drar åt hårt i skarvarna och hanterar arbetet försiktigt innan hela filten är ihopvirkad. Hörnskarvarna blev riktigt snygga eftersom alla rutor har likadana hörn.

20170702_082811

Så nu är det bara att vänta på torsdag när det är dags för filtkanten. Jag måste ju beställa mer garn till den, men Hobbii brukar leverera snabbt så jag hoppas att jag inte ska behöva halka allt för långt efter 🙂

Här hittar du Esthers inlägg om monteringen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s