Bordstabletter Mandalastyle 2.0 utan vågiga kanter!

English here

Gillar du mina Bordstabletter Mandala Style men stör dej på de vågiga kanterna? De störde mej också, så nu gör Bordstabletter Mandala Style 2.0 entré!

Mycket text nedan, så hoppa gärna direkt ned till beskrivningen om du är otålig 🙂

När jag virkade mina första tabletter hade jag ingen koll på hur man ska öka antalet maskor för att inte få skålformiga eller vågiga kanter. Så jag ökade helt enkelt lite på känn med vågiga kanter som resultat. Var ändå så pass nöjd med resultatet att jag skrev ner hur jag gjorde.

Sen dess har just den här beskrivningen blivit ganska populär på nätet, och jag har länge tänkt att jag borde försöka göra om den så att den blir riktigt bra men har inte kommit mej för. Det finns ju så många andra projekt att virka liksom…

Men nu har min dotter flyttat till hus och beställt en uppsättning tabletter och det var dags att angripa problemet. Räknade ut hur många maskor varje varv behövde öka med och det gick ju riktigt bra! Än så länge finns bara en färdig och en som garnet ska fästas på men jag lägger till fler bilder vartefter fler blir klara.

Slutresultatet behöver en blockning för att bli riktigt platt och fint men så är det ju med de flesta virkprojekt.

Dessutom har jag passat på att väga garnet och räkna ut garnåtgång, bra va?

Jag vill här passa på att tacka en duktig virkare som hjälpt mig att provvirka och korrekturläsa beskrivningen. Hon vill vara anonym, men du vet vem du är, och tack snälla du!

De första 7 varven kommer från Little Spring Mandala av Barbara Smith. Jag försökte nå henne när jag gjorde min första beskrivning för att få hennes tillstånd att översätta delar av beskrivningen men lyckades aldrig nå henne. Hennes blogg hade varit inaktiv i över ett år, och man kunde inte kommentera eller få kontaktuppgifter. Efter mycket vånda översatte jag de första 7 varven utan tillstånd.

Fick veta av min provvirkare att Barbara är aktiv igen. Och nu lyckades jag nå henne, och har fått hennes godkännande på översättningen av de första varven. Det känns riktigt skönt! Så stort tack till Gisela för både korrläsning och information!

Besök gärna Barbaras sida via länken ovan, hon har många fina beskrivninar! Och hennes orginalmandala är ett jättefint kompliment som glasunderlägg till bordstabletterna!

Och vill du ha ett snyggt matchande korkunderlägg har jag en beskrivning här.

Jag använder bomullsgarnet Catania och virknål nr 3,5. Den färdiga tabletten blir då ca 37 cm i diameter. Med annat garn och annan virknål får du annat resultat. Prova gärna annat garn, det här är en sån beskrivning där man kan variera som man vill.

Länkarna i garnfärgerna nedan går till Bautawitch webshop där jag köpte mitt garn. Jag är inte sponsrad av henne men tyckte att hon hade snabb och bra leverans när jag handlade.

I mina tabletter är det 4 färger men använd så  många eller få ni vill.

Eftersom man byter färg varje varv blir det på riktigt helt galet många garnändar att fästa. Kom inte och säg att jag inte har varnat nu 🙂

Jag har gjort flera försök att låta garnet “följa med” istället för att ta av men jag tycker helt enkelt inte att det blir tillräckligt snyggt. En bordstablett har ju som enda uppdrag att vara snygg lixom…

För att undvika att allt garn som fästs hamnar på samma ställe på baksidan brukar jag vrida min virkning så att skarven på sista varvet hamnar “klockan 3” och det nya varvet startar “klockan 12”. Man kan sprida dem ännu mer men så här såg min baksida ut innan jag fäste

Jag är lite lat och återanvänder bilderna från de varv som inte är ändrade från den gamla beskrivningen. De gamla bilderna har turkos som accentfärg och de nya lila som dottern ville ha. Färgnummer till den turkosa i parentes efter färg A nedan.

Antal maskor (eller mask-grupper) och eventuella luftmaskbågar står i parentes efter varje varv.

Du vet att du kan skriva ut mönstret via Printfriendly va? Och då samtidigt enkelt ta bort all text och alla bilder du inte vill skriva ut. Fiffigt!

Och glöm inte att gilla och lägga till mönstret i ditt bibliotek på Ravelry så att du lätt hittar tillbaks igen 🙂

Mönster för bordtabletter Mandalastyle 2.0

Garn

A:  Lavender 226    (Aqua 397)

B: Charcoal 393

C: Silver 172

D: Grey 242

Garnåtgång för 1 st bordstablett

A: 15 gr

B: 30 gr

C: 23 gr

D: 20 gr

Tänk på att det är högst individuellt hur hårt eller löst man virkar så du kanske gör av med mer eller mindre garn än jag.

Virknål nr

3,5

Storlek

Ca 37 cm i diameter

Specialmaskor och tekniker

Stående maskor

Alla varv utom varv 1 startar med stående fastmaska, stående stolpe eller stående 3 stolpar tillsammans. Detta skrivs inte ut speciellt i beskrivningen.

Du börjar alla varv utom varv 1 i valfri maska eller luftmaskbåge.

Här nedan är tutorials för stående fastmaska och stående stolpe, och när du kan stående stolpe listar du själv lätt ut hur du använder den för stående 3 stolpar tillsammans.

Tutorial för stående fastmaska

Tutorial för stående stolpe

Invisible Join

De varv som består av bara stolpar blir absolut snyggast om de börjar med stående stolpe och sedan sluts med Invisible Join. Gör du så kommer ingen att kunna se var varvet börjar och slutar. På de andra varven kommer skarvarna att döljas av nästa varv så där går det fortast att göra som vanligt.

Tutorialen nedan är skriven på engelska men har bra bilder. Du kan ju även välja att göra som vanligt och sluta varvet med en smygmaska.

Tutorial för Invisible Join

3 stolpar tillsammans (3 st tills)

Omtag, stick virknålen i maskan  (eller maskbågen), omtag dra igenom, omtag, dra igenom 2 öglor  (2 öglor på nålen), omtag, stick igenom maskan, omtag, dra igenom, omtag, dra igenom 2 öglor (3 öglor på nålen, omtag, stick igenom maskan, omtag, dra igenom, omtag, dra igenom 2 öglor på nålen(4 öglor på nålen) omtag, dra igenomm alla öglor på nålen.

Klickar man på små bilder blir de större.

Förkortningar

V- varv

m- maska

lm- luftmaska

sm- smygmaska

fm- fastmaska

st- stolpe

lm-båge- luftmaskbåge

3st tills- 3 stolpar tillsammans

 

Beskrivning

V 1: Färg A.

5 lm . 1 st i 5:e lm från virknålen. * 1 lm, 1 st i samma m *.

Upprepa * – * 10 gånger. 1 lm, slut med sm i 3:e lm av varvets första lm. Ta av garnet. Dra i den innersta garnändan för att sluta cirkeln. Det här är en “fuskvariant” av magisk cirkel. (12 st (de första 3 lm räknas som en st) och 12 lm-bågar.)

Här kan du även välja att göra 12 stolpar med luftmaska emellan i en magisk ring, jag kunde helt enkelt inte göra magiska ringar den första gången jag skrev den här beskrivningen. Eller gå riktigt old school och gör 4 lm som du sluter till en ring och gör 12 stolpar med luftmaskor emellan i den ringen 🙂

 

V 2: Färg B.

1 fm i valfri lm-båge.* 2 lm. 1 fm i nästa lm-båge *

Upprepa * – * varvet ut. Avsluta med 2 lm.  Slut varvet med 1 sm i första fm. Ta av garnet. (12 fm, 12 lm-bågar)

 

 

 V 3: Färg C:

3st tills i valfri lm-båge. *3 lm. 3sttills i nästa lm-båge. *

Upprepa * – * varvet ut. Avsluta med 3 lm.  Slut varvet med en sm i första 3 sttills. Ta av garnet.  (12 st tills, 12 lm-bågar)

 

V 4: Färg B:

4 st i varje lm-båge varvet ut. Slut varvet med invisible join. Ta av garnet. (48 st)

 

 

V 5: Färg A:

(Ett tips här är att vänta med att virka varv 5 tills att du virkat varv 6:1 och 6:2.)

Smygmaskor mellan stolparna, så här: Håll garnet på baksidan av arbetet. Stick ned virknålenmellan 2 stolpar. Omtag. Dra igenom. Stick ned nåleni nästa mellanrum mellan stolparna. Omtag. Dra igenom. Dra igenom öglan på nålen. 1 ögla kvar på nålen. Upprepa varvet ut.  Ta av garnet. Låt garnändan hänga på framsidan, vi kommer att fästa den så att skarven blir osynlig när vi virkat klart. Eller fäst dem på en gång så slipper du trådar hängande på framsidan.

Varv 6 är ett dubbelvarv.
 V 6:1: Färg D:
Varv 6:1 och 6:2 virkas på varv 4.
1 st *  2 lm.Hoppa över 1 st . 1 st i nästa st. *
Upprepa * – * varvet ut. Avsluta med 2 lm. Slut varvet med en sm i första st. Ta av garnet. (24 st, 24 lm-bågar)
 V 6:2: Färg C:
Fäll in stolparna från varv 6:1 mot mitten av arbetet så att du “kommer åt att virka bakom”.
Upprepa varv 6:1 i de lediga maskorna.  Ta av garnet.  Fäll upp stolparna från varv 6:1. (24 st, 24 lm-bågar)
Se gärna bilderna på varv 12:1 och 12:2 som är tydligare, de här bilderna togs på kvällen och blev inte så bra.
V 7: Färg A:
3 st i varje lm-båge från  6:1 och 6:2. Virka alltså över bägge varven. Se till att en stolpe av varje färg från varv 6:1 och 6:2 hamnar mellan varje stolpgrupp varv 7. Slut varvet med invisible join. Ta av garnet. ( 72 st)

 

V 8: Färg B.

Upprepa varv 5.

 

V 9: Färg C:

Det här varvet virkas i varv 7.

3st tills i valfri maska. * 2 lm. Hoppa över 1 st. 3sttills i nästa st. *

Upprepa * – * varvet ut. Avsluta med 2 lm. Slut varvet med 1 sm i första 3sttills. Ta av garnet. (36 3st tills, 36 lm-bågar)

 

V 10: Färg D:

* 3 st i lm-båge. 3 st i nästa lm-båge. 2 st i nästa lm-båge. *

Upprepa * – * varvet ut. Slut varvet med invisible join. Ta av garnet. (96 st)

Se sekvensen som upprepas hela varvet på bilden nedan.

 

 

V 11: Färg C:

Upprepa varv 5.

 

V 12:1: Färg A:

Upprepa varv 6:1. (48 st, 48 lm-bågar)

 

V 12:2: Färg C:

Upprepa varv 6:2. (48 st, 48 lm-bågar)

 

V 13: Färg B:

* 2 st i lm-båge varv 12:1 och 12:2 (på samma sätt som varv 7). 3 st i nästa lm-båge. *

Upprepa * – * varvet ut. Slut varvet med invisible join. Ta av garnet. ( 120 st)

Se sekvensen som upprepas på bilden nedan.

 

V 14: Färg D:

Upprepa varv 5.

 

V 15: Färg C:

Upprepa varv 9. (60  3st tills, 60 lm-bågar)

V 16: Färg A:

* 2 st i lm-båge. 2 st i nästa lm-båge. 3 st i nästa lm-båge. 2 st i nästa lm-båge. 3 st i nästa lm-båge. *

Upprepa * – * varvet ut. Slut varvet med invisible join. Ta av garnet. (144 st)

Se sekvens som upprepas varvet ut på bilden nedan.

 

V 17: Färg B:

Upprepa varv 5.

 

V 18:1: Färg D:

Upprepa varv 6:1. (72 st, 72 lm-bågar)

 

V 18:2: Färg C:

Upprepa varv 6:2. (72 st, 72 lm-bågar)

 

V 19: Färg B:

* 2 st i lm-båge, 2 st i nästa lm-båge, 3 st i nästa lm-båge. *

Upprepa * – * varvet ut. Slut varvet med invisible join och ta av garnet. (168 st)

Se sekvens som upprepas hela varvet på bilden nedan.

 

V 20: Färg A:

Upprepa varv 5.

 

V 21: Färg C:

Upprepa varv 9. (84 3st tills, 84 lm-bågar)

 

V 22: Färg D:

* 2 st i lm-båge. 2 st i nästa lm-båge. 2 st i nästa lm-båge. 3 st i nästa lm-båge. 2 st i nästa lm-båge. 2 st i nästa lm-båge. 3 st i nästa lm-båge. * Den här sekvensen sträcker sig alltså över 7 lm-bågar och ser ut så här: 2, 2, 2,3, 2, 2, 3

Upprepa * – * varvet ut. Slut varvet med invisible join och ta av garnet. (192 st)

Se sekvensen som ska upprepas på bilden nedan

 

V 23: Färg C:

Upprepa varv 5.

 

V 24:1: Färg A:

Upprepa varv 6:1. (96 st, 96 lm-bågar)

 

V 24:2: Färg B:

Upprepa varv 6:2. (96 st, 96 lm-bågar)

(Jag råkade vända på färgerna i den jag virkade för att ta bilder på vissa varv, så bli inte förvånad över färgplaceringen i bilden till varv 25.)

 

V 25: Färg D:

* 2 st i lm-båge. 2 st i nästa lm-båge. 2 st i nästa lm-båge. 3 st i nästa lm-båge, *

Upprepa * – * varvet ut. Slut varvet med invisible join. Ta av garnet. (216 st)

Se sekvensen som upprepas varvet ut på bilden nedan.

 

V 26: Färg B:

Upprepa varv 5.

Klar!

Nu är det bara att fästa alla trådar och blocka din mandalatablett så är du klar!

För att varv 5 ska bli snyggt gör du så här med garnändan på framsidan:

Stick nålen, nedifrån och upp, genom varvets första smygmaska. Stick sedan ned nålen genom varvets sista smygmaska och ned på arbetets baksida. Vips så syns det inte var smygmaskkedjan börjar och slutar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s