Blocka dina rutor!

English here

Hej!

Tänkte ta tillfället i akt att visa vilken skillnad det gör för slutresultatet om man blockar sina arbeten.

Här ser ni rutorna från min Nuts About Tranquility vecka 10 innan de blivit blockade. Ser inte särskilt snyggt eller välarbetat ut, eller hur?!?

received_1450878318301908

Före blockning

Men vad säger ni om slutresultatet här?1?

20170606_082344

Efter blockning

Det är nästan svårt att tro att det är samma arbete, eller hur?

received_1450883498301390

Titta noga så ser du nålarna längs kanterna på rutorna

Blocka kan man göra på många sätt, genom att blötlägga, genom att ånga dem, eller genom att spray dem med vatten. Det finns till och med en metod som heter “kill your squares” och som går ut  på att man med hjälp av strykgärn liksom smälter akrylgarn lite så att det aldrig kan få annan form. Har dock aldrig känt mig lockad av att pröva det…

Förr brukade jag alltid blocka genom att först blötlägga och sedan forma till den form jag ville ha och låta självtorka. Men speciellt ylle blir liksom alldeles “lealöst” när det är helt blött tycker jag, och det kan vara svårt att få till den form man vill ha.

Så nu på senare tid har jag börjat med att istället nåla upp mina arbeten torra, ibland efter en mall, som kartongbiten som syns bakom rutorna på bilden ovan. När man ska göra flera rutor i samma storlek är det bra med en mall, och den behöver inte vara mer avancerad än min. Mina nålar sprang jag på i en garnaffär, de är lite större än vanliga knappnålar, men knappnålar fungerar utmärkt de också!

Det finns även speciella “blockningstationer” man kan köpa eller göra själv, till exempel som den här. Jag har inte kommit mej för att göra en eftersom jag tycker att det funkar så bra med en mall.

Man kan köpa fina speciella blockningsmattor med rutdiagram att nåla upp på om man vill. Har även sett att många använder en sorts lekmattor till barn i form av “pusselbitar” så att man kan variera storleken. Min blockningsmatta är en bit skumplast som en diskmaskin till mitt gamla jobb levererades på, och den har jag täckt med en gammal frottéhanduk. Inte så tjusigt, men väldigt funktionellt! Och behövs större yta har det hänt att jag använt min dubbelsäng och då fått sova på soffan ett par nätter, men vad gör man inte för konsten :-

När jag är nöjd med formen sprayar jag generöst med vatten med hjälp av en sprayflaska. Den på bilden har jag köpt på Plantagen, tror att jag betalade 49 kr och den är jättebra. Jag brukar spraya så att arbetet blir rejält blött. Garnet liksom slappnar av när fibrerna är våta.

När arbetet är torrt plockar man bort nålarna och beundrar sitt arbete!

Om du inte brukar blocka dina arbeten hoppas jag att jag genom det här inlägget har uppmuntrat dej att ge det ett försök. Det gör verkligen stor skillnad för slutresultatet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s