Nuts About Tranquility, vecka 10/week 10!

Scroll for English

Tänkte ju först skriva om delarna i kronologisk ordning men insåg att då får jag ju vänta jättelänge på att dela med mej av de färska rutorna. Så ni får stå ut med att de “gamla” rutorna blandas med de som tillverkas på vägen. Lovar att jag när allt är klart ska göra ett inlägg med länkar så att allt kommer i rätt ordning!

20170606_082344

Den här veckan var en vilovecka med bara två rutor att virka. Dessutom två olika beskrivningar, Sweet and Fair (vänster i bild) av Julie Yeager och Moroccan Window (höger i bild) av Heather Gibbs. Här hittar du Esther’s inlägg om veckans rutor med de länkar och allt annat du behöver.

Moroccan Window skulle man lätt kunna fortsätta virka enligt beskrivningens principer och göra en större fyrkantig filt, en babyfilt kanske?

För första gången fick jag lov att lägga till ett varv för att komma upp i rätt storlek. Bägge är virkade med virknål nr 4,5 så ett annat alternativ hade varit att börja om med en storlek större på virknålen men jag gillar verkligen utseendet på mina rutor 🙂

Så här har jag ändrat:

Sweet and Fair

Varv 8: Jag virkade halvstolpar istället för fastmaskor, stolpar istället för halvstolpar och dubbelstolpar istället för stolpar.

Extra varv efter varv 9: Färg F. För att få lite mer struktur valde jag att göra stolpe runt maskan bakifrån (oroa dej inte om du inte vet hur man gör dem, det kommer du att kunna när du kommer till den här rutan om du virkar alla rutorna i rätt ordning 🙂 ). I hörnen gjorde jag 2 stolpar +2 luftmaskor + 2 stolpar. Jag fick då 41 maskor per sida.

Slutvarv: Hoppa över första maskan på varje sida. 1 halvstolpe i varje maska. I varje hörn 2 halvstolpar +2 luftmaskor + 2 halvstolpar. Då borde du få 44 maskor per sida.

Moroccan Window

Varv 12: Byt ut fastmaskor mot halvstolpar och halvstolpar mot stolpar.

Extra varv efter varv 12: Samma färg som varv 12. 1 halvstolpe i varje maska på sidorna och i hörnen 1 halvstolpe +2 luftmaskor + 1 halvstolpe. Jag fick 41 maskor per sida även här.

Slutvarv: Lika som i Sweet and Fair ovan.

Lycka till!

 

English

This was a “week for rest” with only two squares to make, and they were different, Sweet and Fair (to the left in pic) by Julie Yeager and Moroccan Window (to the right in pic) by Heather Gibbs. Here you find Esther’s post on week 10 with links and all resources you need.

You could easily grow Moroccan Window and make a larger, square, afghan. A baby blanket maybe?

For the first time I had to add a round to each square to bring it up to size. I made both with hook no 7 so another option would be to go up a hook size. I rather like the way my squares came out so if you want to go the same way this is how I altered 🙂

 

Sweet and Fair

Round 8:  I substituted all single crochet for half double crochet, all half double crochet for double crochet and the double crochet for trebles.

Extra round after round 9: Color F. To add a bit of interest and structure I chose to make this round in back post double crochets. (Don’t worry if you do not know the stitch, you will know it when you hit week 10 if you make all squares in the right order. Or you could google “bpdc tutorial, there are loads of great tutorials for this stitch out there.) I made 1 stitch in every stitch for the sides and in the corners I made 2 double crochets + chain 2 + 2 double crochets. That got me to 41 stitches per side.

Finishing round: Skip first stitch on each side and make 1 half double crochet in every stitch rest of side. In corners make 2 half double crochets + chain 2 + 2 half double crochets. That should get you to the desired 44 stitches per side.

Moroccan Window

Round 12: Substitute single crochets for half double crochets and half double crochets for double crochets.

Extra round after round  12: Use same color as round 12. Make 1 half double crochet in every stitch on the sides and 1 half double crochet + chain 2 + 1 half double crochet in every corner. That should give you 41 stitches per side.

Finishing round: The same way as for  Sweet and Fair above.

Good luck with your squares!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s