Nuts About Tranquility vecka 1/ week 1!

Scroll for English

Mycket text i det här inlägget men det blir mycket information så här i början 🙂

Den första rutan var Esme’s Winter Cottage av Dedri Uys från  Look At What I Made, en guldgruva för vackra virkprojekt. Det är hon som designat Sophie’s Universe, en filt som väldigt många över hela världen virkat. Dedrie har ett makalöst färgsinne och många roliga inlägg så besök gärna hennes sajt! Rutan virkades i tre varianter för Nuts About Squares.

20170405_085645-01

Här är Esthers inlägg om den första delen av virkalongen (nu har jag skrivit CAL och försökt böja det på svenska hur många gånger som helst, och det funkar bara inte, så från och med nu får det heta virkalong!) och jag måste säga att jag var imponerad av tydlighet och struktur, det märks att hon lagt otroligt mycket tid och omsorg i det här projektet.

För oss som inte virkar efter något av de färdiga garnpaketen finns en tydlig tabell som visar vilken färg varje varv ska ha för de olika rutorna (olika för varje ruta). Desutom har hon lagt till ett avslutningsvarv på varje ruta så att alla rutor slutar med samma färg och får samma antal maskor på varje sida, något jag gillar skarpt! Det är en av de saker som stört mej i Mooglys CALs, och på den senaste gjorde jag samma sak, virkade ett extra varv för att alla rutor skulle få samma maskantal. Det blir så mycket lättare att virka ihop rutorna snyggt då tycker jag.

Och hon har gjort en video tutorial så även om man inte är jättevan att “virka på engelska” tror jag att man kan hänga med genom att titta på den. Esthers röst kan vara en av världens mest behagliga så bara det gör det värt att titta på tutorialen. Länk till den finns i hennes inlägg ovan.

Eftersom jag gillar att läsa på papper och själva beskrivningen för rutorna ligger på Dedrie’s sida och färgtabellen ligger på Esthers sida skrev jag ut bägge med hjälp av Printfriendly. På så sätt kunde jag redigera bort all text och alla bilder som kändes onödiga att skriva ut. Här kan du läsa mer om Printfriendly.

Jag använde virknål nr 4.5.

Att fästa trådar är ungefär det tråkigaste jag vet, men jag vet oxå att om jag inte gör det på en gång kommer det aldrig att bli gjort. Det finns lixom inte en chans i världen att jag skulle palla att sitta med mängder av rutor med ofästa trådar och göra allihop på en gång! Så jag tog tjuren vid hornen och fäste alla trådar på den färdiga rutan innan jag började med nästa.

Och eftersom jag är otålig ville jag blocka rutorna vartefter. När alla rutor är klara vill jag ju kunna sätta igång med att virka ihop dem på en gång, inte vänta medans jag blockar dem. Eftersom jag använder ett helt annat garn än Esther var jag osäker på hur stora rutorna skulle bli. När de var klara visade det sej att min gamla kartongmall, 28 x 28 cm, från Last Dance on the Beach passade utmärkt i storlek så den får tjänstgöra som mall även här. Körde min nya favvo-metod, att nåla dem torra med hjälp av kartongmallen (måste skriva ett inlägg om blockning någon dag) och sedan spreja dem generöst (och jag menar generöst) med vatten ur blomsprejflaska.

Efter att ha gjort vecka 1 var jag ännu säkrare på att den här virkalongen är något alldeles extra och att slutresultatet kommer att bli hur vackert som helst! Bara kolla på hur olika uttryck de tre rutorna har, att hur man lägger färger kan göra sådan skillnad!

Ses snart för vecka 2!

 

Lots of text in this first post but I have so much info I want to share here in the beginning 🙂

The first square of the CAL was Esme’s Winter Cottage by ever so talented Dedri Uys from Look at What I Made, a gold mine for beautiful crochet projects! One of her most famous patterns is Sophie’s Universe, a blanket made by so many hookers all around the world. Dedrie’s sense of color is mind blowing and there are so many fun and informative posts on her blog so be sure to give her a visit! The square was crocheted in three different color ways for the Nuts About Squares CAL.

Here you find Esther’s post on the first part of the CAL. I was so impressed by the clarity and structure of the post and the time, effort and thought Esther has put into this to make it clear and comprehensible!

For us with our own color way there is a clear chart on which color to use for each round in all three squares (different for each square). And she has added an extra round on all squares and calculated so all squares will end up with same stitch count on each side, despite different designers, and I just love that! This was one of the things that bugged me with the Moogly CALs and I actually did the same for the last one I made. It is so much easier to get a nice join if the stitch count is the same!

And Esther has made a video tutorial for the square to help out, so thoughtful! Having one of the most comforting voices on earth these tutorials are almost therapeutic to watch. You find the link to the tutorial in her post for week 1.

As I like reading from a real piece of paper and the color chart is found on Esther’s blog while the actual pattern on Dedrie’s blog I decided to print both using PrintFriendly, which allowed me to edit out all text and images I did not need in my print.In this post you can read all about using PrintFriendly.

I used hook no 7.

I hate weaving in ends, and I know if I don’t do it as I go, right after a square is complete, and before starting the next one it will just never happen. There is no way I could make myself sit and weave in ends in a huge bunch of squares. So I apply strong discipline to myself and I do NOT allow myself to start a new square before the first one really is done, ends woven in and all!

And being the impatient type I also want to block my squares every week. When it is time for joining I don’t want to be stuck waiting for all of the squares to be blocked! Using different yarn than Esther I really had no idea how large my squares would be. But I found they were actually a perfect match to my old card board template (28×28 cm/ 11×11 in) from Last Dance on the Beach. So I blocked my squares using my new favorite method dry pinning them with help of the template and then generously (and I really mean generously!) spraying them with water.

After this start I was more sure than ever this would be a crocheting experience like no one else with a beautiful result, just look at the different appearance these squares have despite the same pattern, I love how they show how you can play with color placement!

See you soon for week 2!

2 thoughts on “Nuts About Tranquility vecka 1/ week 1!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s