Mandala Blanket CAL, tips och recension!

English here

Hej på er!

Den här veckan blev jag äntligen klar med min Mandala Blanket och jag är supernöjd med resultatet. Tänkte dela med mej av mina val av garn och alternativ kant och även några kommentarer och tankar kring själva mönstret.

The Mandala Blanket mönstret är på engelska och finns på The Lavender Chair. Det släpptes som en CAL  (Drochet Along) och huvudsidan med länkar till alla rutor, ihopsättning och kant hittar du här.

20170128_114208-01

Smirnoff, min katt, gillar även han slutresultatet och han ville inte alls lämna sin nya viloplats när jag skulle plåta filten 🙂

Hur van virkare behöver man vara?

Designern hade inte alla rutor planerade när CALen började och fick någon form av allvarliga privata problem vilket försenade utgivningen av varje mönsterdel. Det påverkade troligen även kvaliten på själva beskrivningarna, det gick helt enkelt lite för fort ibland, och där finns små fel i beskrivningarna som man behöver kunna upptäcka och korrigera på egen hand.

Därför tror jag att man dels behöver vara van att “virka på engelska” och dels åtminstone medelvan för att få ett riktigt fint slutresultat.

Mitt garnval och färger

Jag gillar ju Drops Merino Extra Fine och har använt det i andra virkprojekt, tycker att slutresultatet blir mjukt och mysigt. Den enda nackdelen med garnet är att det är elastiskt och jag tenderar att virka hårdare när jag är lite stressad så jag får tänka på garnspänningen men det är ju positivt för stressnivån 🙂

Som vanligt köpte jag mitt garn på Hobbii som har bra och snabb service. Och jag är fortfarande inte sponsrad av dem 🙂

Personen som beställt filten ville gärna ha rosa och blått som huvudfärger så jag valde så här (direktlänkar till garnerna på Hobbii om du vill ha samma färger och göra det enkelt för dej).

Jämförde “mitt” garn med designerns val av garn och räknade ut hur mycket jag behövde. Skrev naturligtvis inte ner hur mycket jag beställde och kommer inte ihåg. Brukar ju lixom inte ha en tanke på att blogga om mina virkprojekt när jag börjar dem utan kommer på att jag kan göra det när jag blir lite extra nöjd med något, men lovar att försöka skärpa mej och börja hålla rätt på sådant.

I slutändan fick jag komplettera med mer garn. Det fick även många andra som gjorde samma projekt även om de använt garnet som föreslås i mönstret, så ta gärna i lite extra.

Sedan valde jag ju en annan kant än den i mönstret (mer om det senare) och då gick det åt ännu mer garn.

 

Själva rutorna

De här rutorna var verkligen jätteroliga att virka! Lite speciella tekniker som jag inte prövat förut. De har dessutom härlig textur. Använde virknål nummer 5,5 till alla rutor.

Det var bara en jag verkligen inte tyckte om, nummer 7, Peony Mandala Square, som till skillnad mot de andra var helt platt och dessutom blev mycket större än de andra. Det problemet upplevde flera av de andra virkarna också.

Så jag valde att skippa den och gjorde istället två stycken av nummer 9, Cascading Dahlia Mandala Square, men vände på färgerna i den andra vilket gav den en helt annan look.

Jag valde även att börja alla fyrkantiga varv i ett hörn istället för på en sida som mönstret säger. Jag tycker att man får en snyggare finish på det sättet. När så är möjligt börjar jag även med en stående startmaska istället för att göra luftmaskor.

En sak jag skulle ändra om jag gör en till likadan filt är att alla rutor enligt orignalmönstret har olika färg på slutvarvet. Tror att det skulle vara snyggare om de alla hade samma färg på slutvarvet, så jag skulle göra det i vitt på allihop.

Sedan brukar jag alltid fästa trådar och blocka mina rutor vartefter så att jag kan sätta igång med ihopfogning så snart alla är klara.

20170128_114720-01

Här får jag onda ögat när jag är så fräck att jag stör vilostunden med min mobilkamera!

Rutstorlek

Eftersom jag använde annat garn än orginalmönstret var jag inte säker på hur stora mina rutor skulle bli. När den första var klar blockade jag den med spray-block metoden och klippte sedan till en kartongmall i samma storlek som rutan.

Den mallen använde jag till resten av rutorna. En del fick sträckas lite extra och en del blev nästan för stora (återigen ett problem jag delade med de andra virkarna) men i slutändan var storlekskillnaden försumbar och påverkade inte slutresultatet.

Ihopsättning

Jag använde metoden som föreslogs i beskrivningen, och även beskrivningens förslag på ordning av rutorna. Virknål nummer 5,5.

När jag ska sätta ihop rutor brukar jag numrera dem från 1 till hur många de nu är (20 i det här fallet). Skriver varje siffra på en liten lapp och tråcklar fast på rutan. Nr 1 är överst till vänster och den sista längst ned till höger.

Ritar sedan upp ett rutmönster på ett papper med rätt antal rutor och numrerar på samma sätt. Sedan kan jag titta på pappret och vet vilken ruta som ska sitta ihop med vilken och kryssar av de som redan är klara.

Lite svårt att beskriva med ord, lovar att plåta nästa gång jag gör det, men ni fattar kanske vad jag menar?

Kant

Jag var inte överförtjust i den kant som designerna valt för sin filt, tyckte att de här vackra rutorna behövde något mer extravagant. Och när jag fick se en bild på Facebook där någon använt kanten till The Vibrant Vintage CAL var saken biff!

20170128_114355-01

Jag menar, kolla på det här hörnet, hur läckert är inte det? Jag får vibbar av viktoriansk spets på ett modernare sätt! Och en textur som passar rutorna perfekt!

20170128_114407-01

Försökte lista ut hur många fastmaskor jag behövde runt varje sida och kom fram till 145 för kortsidorna och 177 för långsidorna, hörnmaskorna oräknade. Men något gick nog tokigt i räknandet för det slutade med att jag fick fibbla lite på varv fyra i del 3 av kanten men det syns inte i slutresultatet. Men du kanske räknar bättre?

Då beskrivningen föreslog att man skulle gå ned en storlek på virknål använde jag nummer 5 för hela kanten och det funkade bra.

Den här kanten krävde ju betydligt mer garn, och naturligtvis har jag inte koll på hur mycket men lovar att bättra mej på den avdelningen 🙂

Den här kanten skulle bli superläcker enfärgad också (jag skulle välja natur i så fall) men vill du följa mina färgval är de så här:

Varv 1-6: Natur

Varv 7: Rosa

Varv 8: Ljusgrå

Varv 9: Rosa

Varv 10-11: Jeansblå

Varv 12: Rosa

Varv 13: Natur

20170128_114514-02

Här ser du hur själva sidorna på filten ser ut, mellan de coola hörnen.

Kantmönstret är skrivet i tre delar och varje dels första varv räknas som varv 1, därför blir mina varv ovanför lite förvirrande när man jämför med mönstret.

 

Hur stor blev filten?

Som du sett på bilderna ovan täcker den nästan en enkelsäng. Bredden är perfekt. Lägger du till 4 rutor på längden skulle även längden bli perfekt.

20170128_115528-01

Så, om du letar efter ett roligt virkprojekt och tycker att det är ok med lite otydliga beskrivningar som kan vara svåra att begripa sej på är det här projektet för dej! Själv har jag lite svårt för att jag ska lämna bort den här och sitter och funderar på om jag inte ska göra en till bara till mej 🙂 Men i så fall väljer jag nog ut 4 eller 5 av de rutor jag tycker är allra finast och gör bara dem i olika färgvarianter.

20170128_120012-01

2 thoughts on “Mandala Blanket CAL, tips och recension!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s