Moogly CAL 2016!

Click for English

Hej igen!

Tänkte slå till med ett nytt inlägg redan idag för att avsluta det nya året 🙂 Det har ju varit rejäl torka på bloggen hela 2016, vilket jag skyller på mitt nya, fantastiskt roliga jobb. Men idag delar jag med mej av mina erfarenheter från Moogly CAL 2016.

moogly2016_7

Jag gillar ju Crochet Alonger, CALs, och har gjort flera stycken i år, Scheepjes Last Dance on the Beach skrev jag ett inlägg om här, Drops Cal In the Meadow (tyckte inte om garnet och upplevde att själva beskrivningen var undermålig så den vill jag inte ens fota eller skriva om mer än så här) och Mandala Madness har jag precis avslutat. Den kanske det blir ett litet inlägg om när jag listat ut hur jag ska fota den 🙂 Det är nog det roligaste jag virkat i hela mitt liv tror jag. Mandala Square Blanket CAL håller jag på med, den är också rolig men beskrivningarna innehåller en del fel så man måste vara van för att göra den.

När det gäller Mooglys CALs har jag deltagit i och här finns ett inlägg om filten från 2015.

2016 blev klar för ett par veckor sedan och jag tänkte dela med mej lite om hur jag satte ihop rutorna och kanten, det kanske kan vara till hjälp för någon 🙂

Tyvärr är ju inte ljuset det bästa så här års så bildkvaliten är lite sisådär…

moogly2016_2

Om Moogly CAL 2016

CALen består av 24 rutor 30 x 30 cm av olika designers och du hittar all info på Mooglys hemsida. Den är gratis att delta i och alla rutor kommer att finnas på respektive designers blogg och / eller Ravelry så man kan göra den i efterhand också.

Det finns alternativ om man inte gillar någon ruta, och det finns gott om fina rutor i den här storleken på nätet om man vill ha ytterligare alternativ. Leta efter 12 inch squares.I år var det ganska många rutor jag inte gillade så jag har använt alternativa mönster också.

Garn och Virknål

Jag valde Drops Nepal i färgerna beige 0300, mellanbrun 0612 och aqua blå 8908. Drops brukar ha rejäl rea på sina alpacka-garner på hösten så då kan man passa på att köpa 🙂 Länkarna ovan går till Hobbii där jag brukar beställa mina garner, men Nepal går naturligtvis att köpa på andra garnaffärer oxå 🙂

Virknål nr 5,5.

Att få rutorna i samma storlek

Eftersom det är olika designers har det varit svårt att få alla rutor lika stora. I år virkade jag varje ruta klar, förutom de två sista varven och blockade dem genom att blöta ner dem helt.  för att se hur stora de skulle bli. När de torkat kunde jag lättare avgöra hur jag skulle göra de sista varven för att få dem i rätt storlek.

För att vara säker på att alla rutor verkligen blev lika stora (förra året fick jag virka extravarv runt massor med rutor för att de skulle bli lika stora) klippte jag ut en mall i kartong som jag använde för sista blockningen, när rutorna var helt färdigvirkade. Det fungerade perfekt.

Blockning

Jag blockade rutorna en gång till när de var helt färdiga. Använde metoden att blöta ner dem helt i ett vattenbad, men har provat sprejblockning (spänn upp arbetet torrt och spreja sedan med vatten från en blomspruta) på en annan filt och det är mycket bättre så i framtiden kommer jag nog att använda sprejblockning.

Få samma maskanatal kring varje ruta

Eftersom alla rutor har olika antal maskor är det svårt att sätta ihop dem. De andra gångerna har jag använt Flat Braid Join eftersom den är lätt att anpassa efter de olika rutorna.

Men i år ville jag verkligen ha en tajt söm mellan rutorna så jag räknade antal maskor på varje ruta och bestämde mej för ett maskantal som låg ungefär i mitten av alla olika. Sedan virkade jag ett varv fastmaskor och minskade eller ökade så att alla fick samma. För mej var det 38 fastmaskor på varje sida. Det var supertråkigt att göra men värt det 🙂

Rutornas hörn

Jag valde att ha en fastmaska, 2 luftmaskor, 1 fastmaska i varje hörn på alla rutor oavsett vad beskrivningen sade. Men i efterhand när jag satte ihop filten hade det varit bättre att ha 3 fastmaskor i varje hörn istället, det hade blivit snyggare.

Ihopsättning

moogly2016_3

Jag virkade ihop filten med smygmaskor, på samma sätt som i Last Dance on the Beach-filten. Här finns en beskrivning på hur man gör. OBS! att garnet ska vara på undersidan av arbetet, det tog mej ett antal försök innan jag fattade just det 🙂 Och hörnen skulle som sagt ha blivit snyggare om de varit virkade med 3 fastmaskor istället för luftmaskbåge.

Eftersom filten är ganska mild och blek med brunt och beige valde jag den turkosa färgen för ihopsättning och det är jag riktigt nöjd med.!

Och jag gick upp till virknål nr 6 för ihopsättning.

Kant

moogly2016_6

När allt är ihopsatt ser man att kanten inte är jämn eftersom rutorna är så olika. Så först virkade jag ett par varv där jag växlade mellan fastmaskor, halvstolpar och stolpar, och till och med smygmaskor på något ställe, för att få en rak kant.

Sedan gjorde jag så här:

Ett varv stolpar i beige, 2 st, 2 lm, 2 st i varje hörn.

Ett varv halvstolpar i brunt, 2 hst, 2 lm, 2 hst i varje hörn

Ett varv fastmaskor i tredje maskbågen, (se det här inlägget men gör fastmaskor istället), 1 fm, 2 lm, 1 fm i varje hörn

Ett varv i turkos med varannan dubbelstolpe, varannan fm virkat från avigsidan, 1 fm, 2 lm, 1 fm i varje hörn. Se till att varje sida börjar och slutar med en fm. Fast jag tror att det skulle bli snyggare om man valde att virka 1 fm och 1 dubbelstolpe i samma maska och sedan hoppar över en maska, prova gärna det!

Ett varv fastmaskor i brunt med 1 fm, 2 lm och 1 fm i varje hörn.

Ett varv halvstolpar i brunt i tredje maskbågen.

Ett varv i brunt fastmaskor i bakre maskbågen (se här hur man gör fina sådana), 1 fm, 2 lm, 1 fm i varje hörn. Hade tänkt att det varvet skulle avsluta kanten men var inte nöjd så jag fortsatte. Tänker du göra samma kant som min kan du strunta i det här varvet.

Ett varv i beige med stolpar, 2 st, 2 lm, 2 st i varje hörn.

Som avslutning gjorde jag Candy Cane Border i turkos och brunt. Den var både tråkig och trasslig att virka men jag gillar resultatet!

moogly20016_4

Hoppas att något av det här kan hjälpa er med era projekt och vill passa på att önska er ett riktigt Gott Nytt År!

 

 

 

 

 

One thought on “Moogly CAL 2016!

  1. Pingback: Tips and Tricks on Moogly CAL 2016! – Stitches and Supper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s