Sjalen Trondheim!

Click here for English

För ett par år sedan sommarjobbade jag som sjuksköterska i Trondheim, en fantastiskt vacker stad i Norge. Och som minne därifrån köpte jag ett antal nystan av ett härligt norskt ullgarn i graderade färger. Har sedan dess funderat på vad det ska bli av garnet och nu i mellandagarna föddes sjalen Trondheim som jag blev så nöjd med att jag måste få dela med mej av beskrivningen!

 

Garnet är från norska Viking och heter Nordlys. Det är 75 % ull och 25 % nylon och fantastiskt mjukt och skönt, inte stickigt alls! Det finns i massor av läckra färgkombinationer och går att köpa bland annat hos Nanna på Hobbi. Jag är ju som ni vet väldigt förtjust i servicen på Hobbi, men inte på något sätt sponsrad av dem.

Med det här garnet ville jag inte ha för mycket mönster i själva virkningen, men ändå lite struktur och något intressant som händer. Googlade runt och letade men hittade bara stickade sjalar som såg ut som jag ville, och jag är inte beredd att gå över till “the dark side” ännu 🙂

Men så kom jag på att jag skulle kunna prova att anpassa Penelope Shawl av Caroline Christmas som jag virkat flera sjalar i tjockare garn av. För att få in mer struktur lade jag till varv med stolpar virkade runt stolpen på förra varvet istället för i toppen av stolpen, och det blev hur bra som helst!

trondheim-shawl_3

Jag fullständigt älskar färgerna i det här garnet, det är något med de olika nyanserna av beige till brunt, och de blå / lila som är så harmoniskt tillsammans. Jag har fortfarande nystan i vitt-grått-svart och i vitt-gult-korall-brunt som jag ser fram emot nya projekt med. En avlång sjal i den här tekniken kanske?

Den här sjalen kan virkas i vilket garn som helst, anpassa bara virknål efter garnet och gör så många varv som behövs för att få den storlek du vill. Min sjal har 38 varv + avslutningsvarv.

Jag ville inte ha en uddkant utan avslutade med ett varv fastmaskor i bakre maskbågen och en enkel picot i sjalens spets.

Ett litet tips innan vi börjar: Av någon anledning har jag jättesvårt för att få rätt maskantal på bägge sidor när jag virkar sjalar. Med den här sjalen gjorde jag så att jag räknade antal hål på varje sida vid hålvarvet och såg till att det blev samma antal på varje sida. På så sätt gjorde det inte så mycket om jag missade en stolpe eller två i de andra varven, eftersom hålvarven alltid blev rätt.

Här är en länk till beskrivningen på Ravelry så att du kan lägga till den i din kö och dina favoriter 🙂

Och om du hittar oklarheter eller fel i beskrivningen blir jag glad om du säger till så att jag kan rätta till.

Update: Efter att ha gjort en sjal till har jag förenklat mönstret något. Har även fått en del frågor om mönstret, så jag lägger nu till bilder på varje varv för att göra det lättare att följa med. Virkar då i ett enfärgat garn där det är lätt att se de enskilda maskorna.

Sjalen Trondheim

trondheim-shawl_1

Tutorials

Undvik “pooling-effekt” och få fina ränder med flerfärgat garn

Virka fina fastmaskor i bakre maskbågen

Virka stolpar runt stolpen i förra varvet framifrån

 

Förkortningar

m = maska

sm = smygmaska

lm = luftmaska

fm = fastmaska

st = stolpe

Material

Garn: Valfritt, den här sjalen är virkad i Viking Nordlys nr 922 , 2 nystan á 100 gr/ st.

Virknål: Valfri, jag använde virknål nr 7 för att få en luftig följsam sjal

Sax och nål att fästa trådändar med.

Beskrivning

Varv 1: 5 lm. Slut till ring med sm. 3 lm (räknas som första stolpe i alla varv). 2 st, 2 lm, 3 st i ringen. Vänd. (6 st, 1 lmbåge med 2 lm)

 

Varv 2: 3 lm, 2 st i första st, 1 st i varje maska fram till lm-bågen. 2 st, 2 lm, 2 st i lm-bågen. St i nästföljande 2 m, 3 st i sista m. Vänd. (14 st, 1 lm-båge med 2 lm)

20170205_103343

 

Varv 3: 4 lm, 1 st i första m. (1 lm, hoppa över 1 m, 1 st i nästa m) fram till och med sista stolpen innan lm-bågen. (1 lm, 1 st, 2 lm, 1 st) i lm-bågen. 1 lm, 1 st i nästa m. (1 lm, hoppa över en m, 1 st i nästa m) till och med sista m. 1 lm, 1 st i samma m. Vänd. (12 st, 10 lm-bågar med 1 lm, 1 lm-båge med 2 lm)

20170205_104231

 

Varv 4:3 lm, 2 st i första maskan. (1 st i varje lm-båge, 1 st i varje m) fram till den mittersta lm-bågen, den med 2 lm. (2 st, 2 lm, 2 st) i lm-bågen. (1 st i varje m, 1 st i varje lm-båge) fram till sista maskan. 3 st i sista maskan. Vänd. (30 st och 1 lm-båge med 2 lm)

20170205_104719

 

Varv 5: 3 lm,2 st i första stolpen. 1 stolpe runt varje stolpe framifrån till lm-bågen. (2 st, 2 lm, 2 st) i lm-bågen. 1 st runt varje stolpe framifrån fram till sista st. 3 st i sista st.. (Du kan om du hellre vill det virka stolparna bakifrån runt stolparna i förra varvet. Det spelar egentligen ingen roll så länge man är konsekvent på hela sjalen så att de små “åsarna” som bildas hamnar på samma sida av sjalen på alla de varven.) Vänd. (10 vanliga st (3 i början, 3 i slutet, 4 i mittenlm-bågen), 28 st virkade runt st framifrån, 1 lm-båge i mitten)

20170205_111204

Så sär ser varvet ut när det är klart

20170205_111849

Så här ser det ut från andra sidan

 

Varv 6: 4 lm, 1 st i första m. (1 lm, hoppa över 1 m, 1 st i nästa m) fram till och med sista stolpen innan lm-bågen. (1 lm, 1 st, 1 lm, 1 st) i lm-bågen. 1 lm, 1 st i nästa m. (1 lm, hoppa över en m, 1 st i nästa m) till och med sista m. 1 lm, 1 st i samma m. Vänd. (24 st, 22 lm-bågar med 1 lm, 1 lm-båge med 2 lm i mitten)

20170205_111849

 

Varv 7: 3 lm, 2 st i första maskan. (1 st i varje lm-båge, 1 st i varje m) fram till den mittersta lm-bågen, den med 2 lm. (2 st, 2 lm, 2 st) i lm-bågen. (1 st i varje m, 1 st i varje lm-båge) fram till sista maskan. 3 st i sista maskan. Vänd. (54 st, 1 lm-båge med 2 lm i mitten)

20170205_115230

 

Varv 8: 3 lm, 2 st i första m. 1 st i varje m fram till lm-bågen. (2 st, 2 lm, 2 st) i lm-bågen. 1 st i varje m fram till sista m. 3 st i sista m. Vänd. (62 st, 1 lm-båge med 2 lm i mitten)

20170205_115914

Upprepa varv 3-8 till sjalen är så stor som du vill ha den. Avsluta med rad 8 (eller någon annan rad om du tycker det är snyggare 🙂 )

Avslutningsvarv:  Se till att du har rätsidan mot dej, vänd annars ditt arbete. 1 lm. 1 fm i bakre maskbågen på varje maska fram till lm-bågen. I lm-bågen virkar du 2 fm. 3 lm, 1 sm i första lm du virkade för att få en liten picot, 1 fm. Sedan 1 fm i bakre maskbågen på varje m.

Om du virkat med 2 olika nystan och har garn som löper med i överkanten på sjalen virkar du ett löst varv med fm även i sjalens överkant. Se till att du inte virkar för hårt så att sjalens elasticitet försvinner.

Ta av garnet och fäst trådändarna. Klart!

Naturligvis kan du lägga på en valfri uddkant om du hellre vill det.

Posta gärna en bild på din färdiga sjal på min facebooksida Stitches And Supper och tagga gärna bilder med #stitchesandsupper så blir jag glad!

Och du vet att du kan skriva ut beskrivningen som en pdf via Printfriendly.com, eller hur?

Lycka till!

 

 

 

7 thoughts on “Sjalen Trondheim!

 1. Pingback: The Trondheim Shawl! – Stitches and Supper

 2. Jättefin sjal och fina färger. Jag gillar strukturen du skapat i mönstret och ser fram emot att se en avlång sjal som du skrev att du skulle göra. Lägg gärna upp en bild när den är klar. Tack för mönstret.

  Like

  • Hej Lena!
   Ja det stämmer, men jag lade nu in ett förtydligande i beskrivningen efter din kommentar. Kolla om du tyckte att det blev begripligare och återkoppla gärna! Tanken är att du gör en stolpe i sista stolpen innan luftmaskbågen. sedan 1 luftmaska, 1 stolpe i liftmaskbågen, 1 luftmaska till, ytterligare en stolpe i luftmaskbågen, 1 luftmaska till och sedan 1 stolpe i första stolpen efter luftmaskbågen.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s