Last Dance on the Beach, Scheepjes CAL 2016! Färger, garn och tips och trix!

English here

Hej på er!

Äntligen ett nytt inlägg! För några veckor sedan blev jag klar med Scheepjes CAL 2016, Last Dance on the Beach, en otroligt vacker filt! Och en rolig CAL där man får prova på nya tekniker!

När jag postade bilder på den i diverse Face-book grupper fick jag en hel del förfrågningar om garn och annat och här kommer infon. Passar även på att dela med mej av det jag lärde mej under vägen, lite tips och trix. Håll till godo 🙂

Den här CALen planerades från början av Marinke från A Creative Being som så tragiskt tog sitt liv förra året. Scheepje har därför samarbetat med Marinkes blog-vänner för att färdigställa CALen till hennes minne.

Scheepjes hade färdiga garnpaket till CALen men de sålde slut på nolltid. Även de färger som ingick var slutsålda hos alla återförsäljare. Jag hade förälskat mej i färgställningen till paketet som hette Dancing in the Rain, naturfärger och milda blå och gröna toner.

Tålamod har aldrig varit min starka sida så efter lite efterforskningar på nätet bestämde jag mej för att använda Drops Merino Extra Fine istället.

När man köper Scheepjes färdiga garnpaket går en del av förtjänsten till en minnesfond för Marinke men man kan välja att bidra till fonden separat. Info finns på Scheepjes hemsida.

Eftersom jag heller inte hade tålamod att åka till en garnaffär och titta på färgerna live försökte jag göra lite jämförande studier mellan Scheepjes orginalfärger och Drops färger på nätet.

Det var rätt många färger som inte stämde alls, så det hela blev lite av ett experiment, speciellt som färgerna som visas på nätet inte stämmer med verkligheten. Som tur är skrev jag upp mina byten på en lista, annars hade jag aldrig vetat vad jag tänkt från början :-).

Lade min beställning hos fantastiska Nanna på på Hobbii.se. Vilken service! Supersnabba leveranser och hur trevliga som helst att ha att göra med! Längst ned i inlägget finns en lista på alla färgbyten med direktlänkar till Hobbii för att göra det enkelt om du vill beställa från dem.

(Jag är inte sponsrad av Hobbii, de vet inte att jag skriver det här ens, men jag är så himla nöjd med servicen!)

Jag beställde lika många nystan som Scheepjes angav för sitt garn, men för många av rutorna räckte det inte. Så beställ ett extra nystan för varje ruta, och i alla fall två extra för kantfärgen, kanske till och med tre, jag räknade inte exakt hur många som gick åt.

Observera att kanten inte är virkad i den färg som Scheepjes angett så se till att byta mellan de två färgerna (01 och 14) om du vill göra en likadan filt som min (mer om det nedan när vi kommer till hopsättning och kant)!

Just den här CALen har olika designers på alla rutor så vilken virknålsstorlek man behöver varierar mellan rutorna. I de videos som hör till varje ruta i  CALen föreslår Esther en virknålsstorlek. Den storleken stämde oftast för mej (skrev tyvärr inte upp vilken storlek jag använde på de olika rutorna). Grundstorlek för merinogarnet är virknål nr 4,5.

För att ha något att mäta mot klippte jag till en kartongmall 20 x 20 cm att ha att mäta emot.

Det fungerade hur bra som helst! Efter att ha virkat några varv på en ruta mätte jag mot mallen och stämde av storleken. Rutan behöver vara några millimeter mindre än mallen då man avslutar varje ruta med att virka en kant av fastmaskor runt om.

Mallen användes även vid blockning av rutorna. Jag spände upp dem torra och använde mallen för att få rätt storlek. Sprejade med vatten från en blomspruta och lät dem torka. Vill verkligen rekommendera att du blockar rutorna vartefter så att alla är klara när det är dags att virka ihop filten!

Och det där med sprejblockning, vilken hit! Det kommer jag göra om! När man blöter ullgarn helt och hållet blir det ju liksom formlöst och svårt att få raka och snygga kanter men det går hur bra som helst med sprejblockning.

Här är mina rutor. Länk till rätt beskrivning i veckornumren.

Vecka 1

Drops Merino Extra Fine nr 08

På den här rutan kommer jag ihåg att jag använde virknål nr 4,5 för de första och sista varven men gick upp till nr 5 för raderna med popcornmaskor då de drar ihop rutan. Vill även passa på att verkligen rekommendera att markera hörnmaskorna (den mittersta av de tre) då du kommer att ha stor nytta av det när du virkar ihop filten!

Vecka 2

Drops Merino Extra Fine nr 23

Måste säga att jag älskade den här! Tricket för att få snyggt mönster är att lyfta upp virknålen när du drar upp öglorna till stjärnorna, inte dra åt garnet runt virknålen som man gör i vanliga fall. Det tog lite övning och repande innan de blev snygga, men det var det värt! (Det är bara tre rutor på bilden för det här var en av dem där garnet inte räckte. Man ska virka fyra av alla.)

Vecka 3

Drops Merino Extra Fine nr 07

Vecka 4

Drops Merino Extra Fine nr 05

Garnet räckte inte här heller, virkan fyra rutor!

Vecka 5

Drops Merino Extra Fine nr 01

Jag lyckades inte särskilt väl med den här rutan. Hade svårt att förstå var maskorna till fotavtrycken skulle dras upp. Har gjort en extra ruta som inte finns på bild och då förstod jag plötsligt. Så läs beskrivningen noga och titta gärna på Esthers video så lyckas du kanske bättre!

Och virka fyra styck!

Vecka 6

Drops Merino Extra Fine nr 14

Tyckte riktigt illa om den här färgen när jag fick hem den men orkade inte försöka byta till något annat. Tyckte riktigt illa om den ända fram till att filten var klar och kanten ditvirkad. Då blev den plötsligt supersnygg och passade hur bra som helst! C2C-tekniken var kanonkul! Gör fyra rutor!

Vecka 7

Drops Merino Extra Fine nr 23

Den här rutan provade jag att blocka med strumstickor invävda i kanterna för att de skulle bli raka men tyckte inte alls om resultatet med hål och vågkant. Som tur är syndes det inte i slutresultatet.

Vecka 8

Drops Merino Extra Fine nr 05

Tog av någon anledning ingen bild på den färdiga rutan, men lite grann syns på kantbilden ovan.  Rolig ruta som skulle fungera utmärkt som grytlapp oxå 🙂

Vecka 9

Drops Merino Extra Fine nr 19

En av mina favoriter men så är den designad av fantastiska Dedri på Look at What I Made oxå.

Vecka 10

Drops Merino Extra Fine nr 28

Den första rutan jag inte följde beskrivningen på. Det var helt enkelt för bökigt och slutresultatet var inte värt det.

Jag virkade mina halvstolpar i “the front front loop” på varje varv istället. Enklare och i mitt tycke mycket snyggare.

Jag följde förresten de engelska beskrivningarna men de finns även översatta på svenska.

Den ruta jag tyckt sämst om… När det gäller färgen sticker den ut rejält från de andra, men enligt många designers ska man alltid ha lite “poison” i sitt färgval, och jag älskar färgen i slutresultatet!

Vecka 11

Drops Merino Extra Fine nr 15

Den här rutan är inte virkad enligt orginalbeskrivning. Gillade inte alla hål i orginalet då de flesta rutor är rätt solida i den här filten.

Men någon i Facebookgruppen för CALen hade istället använt Mooglys Blackberry Sallad-mönster som utgångspunkt så den idén stal jag glatt.

För mej blev det lagom med 25 stolpar i basvarvet. Då fick jag sträcka ut rutan en del vid blockning för att den skulle få rätt storlek.

Det finns förresten exempel på riktigt snygga orginalrutor i Facebookgruppen, där man har justerat orginalmönstret lite så det kan vara värt att titta igenom tipsen där om du vill virka orginalrutan.

Vecka 12

Drops Merino Extra Fine nr 03

Den här rutan var pest och pina att virka men sååå snygg! Man varierar smygmaskor och halvstolpar vilket gör att den växer jättelååångsaaamt…

Det är svårt att hitta rätt maskor så jag rekommenderar att du använder markörer i sista maskan av varje grupp för att hitta rätt ställe nästa varv. Och beväpna dej med tålamod. Slutresultatet är värt det!

Vecka 13, ihopsättning

Så var det dags att virka ihop filten. Scheepjes orginal skulle virkas ihop med Michelangelo som jag bytt ut mot Drops nr 14 “stålblå” (mer mysko ljuslila i mitt tycke). Katastrof! Bestämde mej raskt för den naturfärgade nr 01 istället och ny beställning gick i väg till Hobbii.

Jag lade ut rutorna enligt Scheepjes förslag och bytte sedan plats på rutorna från vecka 5 och 6 för att inte få rutorna i kantfärg längst ut. Bytte sedan plats på några andra rutor då jag inte riktigt gillade färgerna bredvid varandra.

Kommer inte ihåg exakt hur men här är en bild där alla syns:

Var noga med att lägga ut dina rutor och kolla att du gillar vad du ser innan du sätter ihop!

Det tog ett antal försök innan jag fattade att jag skulle hålla garnet på undersidan av arbetet när man virkar ihop för att det skulle bli snyggt. Och att man skulle föra in virknålen uppifrån och ned i bägge rutorna. Jag använde virknål nr 5 för ihopsättning.

För att inte arbetet skulle dra ihop sig i hörnen valde jag att virka en luftmaska mellan varje ruta i varje riktning och det blev kanonbra i slutresultatet.

Dessutom är beskrivningen lite konstig då det står att man ska hoppa över hörnmaskorna upptill på rutorna men inte nedtill, vilket skulle innebära att man har dem ovirkade i två av filtens kanter och virkade i två. Jag valde att hoppa över dem i alla ytterkanter men det blev inte perfekt så om jag gjorde om det skulle jag nog virka ihop de översta hörnen i kanterna.

Dessutom fäste jag mina trådändar från ihopsättningen innan jag virkade kanten. Gör inte det! Spara dem och fäst dem i kanten när den är klar så får du en betydligt snyggare baksida!

Här var jag fortfarande tveksam till om slutresultatet verkligen skulle bli så snyggt som garnkostnad och tidsåtgång krävde men vänta tills kanten kommer på!

Vecka 14, kanten

 

Snyggaste kanten någonsin! Och enkel att virka! Jag använde virknål nr 6.

Eftersom jag lämnat hörnmaskorna ovirkade fick jag lite problem i alla skarvar och fick lov att virka ihop två maskor på nästan varje ruta.

Jag verkar dessutom inte riktigt kapabel att räkna till 26 så antal fastmaskor runt rutorna skillde sej en del mellan rutorna. Men det löser man genom att virka ihop eller inte ha mellanrum.

Man ska virka första varvet i bakre maskbågen och då är det lätt att det blir öglor. Jag gör som Lilla Björn och tar med en ögla från baksidan för att det ska bli starkare. Tutorial här.

Var lite orolig då kanten blev vågig och lutade inåt i skarvarna men efter ett par varv jämnade den ut sig och blev rak och fin. Tror att det blev tolv varv av kanten totalt. Den blir snyggare som bred så ge inte upp även om det är rätt drygt att virka den!

Äntligen klart! Det här är nog det finaste jag virkat tror jag!

Vecka 15, bonusmöntster

Scheepje har lagt ut ett bonusmönster på en hjärtformad kudde som man kan göra av sina garnrester. Jag gillar den inte. Men jag har en hel del garnrester och fyra rutor ihop med lite kant är rätt storlek för en prydnadskudde så jag virkar nya rutor av mina rester som ska bli kuddar till soffan.

 

Här kommer en lista på Scheepjes garnförslag och mina byten med länkar till Hobbii:

Da Vinci- 08

Lowry- 05

Braque- 07

Giotto- 23

Raphael- 01 Glöm inte att byta och köpa lika mycket av den här som Scheepjes rekomenderar till Michelangelo plus två-tre nystan extra om du vill ha samma färg på kanten som jag!

Turner- 19

Michelangelo- 14 Köp lika mycket av den här som Scheepje rekommenderar till Raphael om du följer mina färger.

Vermeer- 15

Hogarth- 03

Malevich- 28

Lycka till!

2 thoughts on “Last Dance on the Beach, Scheepjes CAL 2016! Färger, garn och tips och trix!

  1. Pingback: Last Dance on the Beach, Scheepjes CAL 2016! Colours, Yarns, Tips and Tricks! – Stitches and Supper

  2. Pingback: Moogly CAL 2016! – Stitches and Supper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s