Kajsas enkla filtkant och ett försök att få olika rutor lika stora!

English here

Äntligen är jag klar med Moogly CAL 2015 och katten Smirnoff är supernöjd med den! Filten är hur stor som helst. Lyckades inte få grepp om hur jag skulle få alla rutor lika stora för hur jag än mätte blev de olika efter blockning, så när alla var klara fick jag mäta efter den största och lägga till varv på de andra…

Till årets CAL prövar jag att blocka rutorna innan jag virkar dit de 2 sista varven och så har jag klippt ut en mall som är 12 x12 inches i papp och som jag sedan blockar rutorna mot när jag virkat dit de sista varven. Har gjort 3 rutor och än så länge tycks det funka.

Hur som är jag sjukt nöjd med den färdiga filten! Den är virkad i Drops Nepal, en blandning av ull och alpacka så den är riktigt varm och go!

Färgerna är alla 4 nyanser av grått, 0500, 0501, 0517, 0506 som används i alla rutor och sedan har rutorna endera fått tillägg av gult, 2923, djuprött, 3608 eller orange 2920, en tredjedel i varje färg.

De är ihopvirkade med Flat Braid Join eftersom den metoden är hyfsat lätt att anpassa efter rutor med olika antal maskor.

Men i efterhand tror jag att det hade varit smart att inte virka runt hela rutorna på yttervarvet utan man skulle låtit kanten som är utåt vara ifred. Får se om jag kommer ihåg det i år…

Googlade runt och letade efter en snygg kant till filten när jag var klar men hittade ingen som jag gillade. Eftersom filten är så färgstark och har mycket mönster ville jag ha en enkel, stilren kant. Ville även att den skulle vara bred.

Testade att virka halvstolpar i tredje maskbågen, samma metod som i kanten på mössan Annette och är supernöjd med resultatet så jag tänkte dela med mej av beskrivning. Bilderna i beskrivningen kommer från mössan ovan eftersom jag inte fotade när jag virkade filten.

Kanten kan virkas hur smal eller bred du vill och du väljer själv hur många färger du vill ha. Den skulle bli supersnygg enfärgad oxå!

Innan jag började virka själva kanten fick jag virka ett par varv med blandade fastmaskor, halvstolpar, stolpar och till o med någon dubbelstolpe för att jämna ut rutornas kanter så att filten fick en rak kant.

Här finns en länk till den här beskrivningen på Ravelry, lägg till dina favoriter så tappar du inte bort den 🙂

Och vill du skriva ut, använd skrivutknappen längst ned i inlägget, där kan du lätt ta bort all text du inte vill ha med i utskriften oxå!

Som vanligt blir jag superglad om du hashtaggar med stitchesandsupper om du postar bilder av dina alster från mina beskrivningar på sociala medier! Vill du lägga upp en bild på min facebooksida Stitches and Supper blir jag ännu gladare!

Kajsas enkla filtkant

Tutorial stående halvstolpe

Börja i ett hörn. Gör en stående halvstolpe (hst), 2 luftmaskor (lm), 2 hst.

1 hst i varje maska fram till nästa hörn.

2 hst, 2 lm, 2 hst i hörnet.

Fortsätt runt hela filten tills du kommit till ditt första hörn.

1 hst i hörnet, slut varvet med en smygmaska (sm) i första hst.

Nästa varv, om du byter färg:

Börja i ett hörn, gärna ett annat hörn än det förra för att inte få alla garnskarvar i samma hörn. Gör ett likadant första hörn som i förra varvet.

Om du inte byter färg:

1 lm, räknas inte som maska), en hst, 2 lm, 2 hst i hörnet.

Nu ska vi virka halvstolpar i den tredje maskbågen, den som på engelska brukar kallas “the back bump”. Bilden nedan är från arbetets baksida.

 

Virka en hst i tredje maskbågen på varje maska och gör lika dana hörn som i förra varvet.

 

Upprepa detta varv så många gånger som behövs för att få din kant så bred som du vill ha den.

Ditt allra sista varv virkar du med fastmaskor (fm) i tredje maskbågen istället för hst och i hörnen virkar du 3 fm.

Klart!

 

2 thoughts on “Kajsas enkla filtkant och ett försök att få olika rutor lika stora!

  1. Pingback: Kajsa’s Clean Afghan Border and trying to get CAL blocks the same size! – Stitches and Supper

  2. Pingback: Moogly CAL 2016! – Stitches and Supper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s