Mönster till mössan Annette!

English here

Det är ju mösstider just nu och jag såg en så himla söt mössa, den här, hos All About Ami som jag blev sugen på att virka.

Fyndade för ett tag sedan ett antal nystan av garnet Split från Järbo Garn, ett supermjukt och mysigt akrylgarn, och det kändes som att det skulle passa för det projektet.

Jag började virka efter mönstret men tyckte efter några varv att det behövdes ett antal ändringar, och hittade på min egen variant.

Tyckte att den blev så pass bra att jag vill dela med mej av mönstret!

Har velat prova den här tekniken i något projekt så nu kom den till användning i mösskanten.

Älskar att det nästan ser ut som stickning! Är oxå helt fascinerad över att en så enkel maskkombination som varannan fastmaska, varannan stolpe kan ge så läcker struktur!

När jag skulle länka till garnet har det utgått ur sortimentet (det var väl därför jag kunde fynda 🙂 ) så hittar du inte Split får du ta något motsvarande. Split ligger på 50 meter per 50 gram.

Marks och Kattens LOL, ett återvinningsgarn är ett alternativ. Det har oxå utgått ur sortimentet men finns på rea för 12 kr nystanet här.  Ett annat alternativ är Svarta Fårets Easy Knit.

Jag tror dessutom att det går utmärkt att byta till annan tjocklek på garn bara man anpassar virknålsstorlek, antal ökningsvarv och antal möss- och kantvarv, det är bara att experimentera!

Sjäva mössdelen virkas i spiral för att slippa skarv. Sätt en markör  varvets första maska för att kunna hålla rätt på var varvet börjar, det syns ju inte annars. Kantdelens varv sluts med smygmaska så där blir det en liten skarv.

Här är en länk till beskrivningen på Ravelry, lägg till i din kö och favoriter så att du hittar tillbaks till det 🙂

Vill du skriva ut är det bara att använda skrivut-knappen längst ned i inlägget.

Sist men inte minst blir jag superglad om du postar en bild på ditt färdiga alster på sociala media med hashtag #stitchesandsupper!

Och varför heter mössan Annette? Jo för att min väninna Annette beställde en när hon såg min!

Tack till Ulla Hempel, Cathrin Nini, Linnea Bergström, Ulrica Ragvald Emilsson och Åsa Pettersson från Facebookgruppen Virka och få inspiration som provvirkat med olika garner och kommit med synpunkter på mönstret! De är allt från nybörjare till supererfarna virkare och alla gjorde superfina mössor!

Mössan Annette

Du behöver:

  • 2 nystan Split från Järbo Garn (50gr/ 50 m) eller motsvarande
  • Virknål nr 9 och 7
  • 1 markör eller säkerhetsnål att markera varvets första maska med

Specialmaskor:

Magisk ring tutorial

Alternativ till magisk ring:

Virka 2 luftmaskor, se till att lämna en rejäl garnända i början. Virka sedan första varvets alla maskor i andra luftmaskan från kroken.

Mössdel

Virknål nr 9

Varv 1:  1 luftmaska (lm) i magisk ring. X 1 fastmaska (fm), 1 stolpe (st) i ringen X. Upprepa X-X 4 gånger. Dra ihop med garnändan men slut INTE  ringen med en smygmaska! (10 maskor)

Varv 2: 1 st och 1 fm i varje maska (m) varvet ut. Sätt en markör eller säkerhetsnål i varvets första maska (stolpen) för att kunna hålla rätt på var varven börjar. Du flyttar sedan markören till varje nytt varvs första maska. (20 m)

Varv 3: Nu ska vi öka 2 maskor i varannan maska samtidigt som vi virkar varannan  fm och varannan st så det gäller att hålla tungan rätt i munnen 🙂 Så här blir det: 1 fm och 1 st i första m. 1 fm i nästa m, 1 st och 1 fm i nästa m, 1 st i nästa m, 1 fm och 1 st i nästa m,  1 fm i nästa m, 1 st och 1 fm i nästa m, 1 st i nästa m, 1 fm och 1 st i nästa m,  1 fm i nästa m, 1 st och 1 fm i nästa m, 1 st i nästa m,  1 fm och 1 st i nästa m,  1 fm i nästa m, 1 st och 1 fm i nästa m,  1 st i nästa m, 1 fm och 1 st i nästa m, 1 fm i nästa m, 1 st ochh 1 fm i nästa m, 1 st i sista m. (30 m)

Varv 4: X 1 st och 1 fm i nästa m, 1 st i nästa m, 1 fm i nästa m X. Upprepa X-X varvet ut. (40 m) Cirkeln är nu inte helt platt men det är helt ok!

Har du stort huvud kan du välja att lägga till ytterligare ett varv med ökningar enligt samma princip som ovan med 3 maskor mellan ökningarna innan du fortsätter på varv 5.

Varv 5: Nu är vi färdiga med ökningarna och ska virka varannan st och varannan fm varvet ut. Varje varv kommer att börja på samma maska som föregående varv slutade på. Så slutade du med en stolpe börjar nästa varv med en stolpe.

X1 st i nästa m, 1 fm i nästa m. X. Upprepa X-X varvet ut. (40 m)

Varv 6:  X 1 fm i nästa m, 1 st i nästa m X. Upprepa X-X varvet ut.  (40 m)

Varv 7: X 1st i nästa m, 1 fm i nästa m X. Upprepa X-X varvet ut. (40 m)

Varv 8-12: Upprepa varv 6 och 7.

Önskas en längre mössa kan varven upprepas ytterligare men tänk på att mösskanten lägger till en del också. Sista maskan ska vara en fastmaska.  om du slutar med ett varv 6 får du virka nästa varvs första fastmaska innan du fortsätter med varv 13.

Mösskant

Virknål nr 7

Varv 13:  1 smygmaska (sm) i nästa maska. 1 lm (räknas inte som maska) och 1 halvstolpe (hst) i samma maska. 1 hst i varje maska varvet ut. Slut varvet med en sm i varvets första hst. (40 m)

Varv 14: Nu ska vi virka våra halvstolpar i den trede maskbågen, den som finns på baksidan av maskorna för att få den coola effekten på mössans nederkant. På bilden nedan är mössans avigsida utåt och jag har satt en nål i den maskbåge vi ska virka i.

Det är lite svårt att hitta rätt ställe på första halvstolpen men här är en bild med nålen som markerar rätt ställe.

Då kör vi! 1 lm (räknas inte som maska), 1 hst i tredje maskbågen på samma maska. 1 hst i tredje maskbågen på varje maska varvet ut. Slut med sm i varvets första hst. (40 m)

Varv 15-16: Upprepa varv 14. (Det är ett varv mer än på den färdiga mössan på bilden). Önskas ännu bredare kant kan varv 14 upprepas ytterligare.

Varv 17: 1 lm (räknas inte som maska), 1 fm i tredje maskbågen på samma maska. 1 fm i tredje maskbågen på varje maska varvet ut. Slut med en sm i varvets första fm. Ta av garnet och fäst garnändarna.

Färdig!

Jag virkade den här blomman med virknål nr 6 och fäste på en säkerhetsnål som dekoration men tror att jag tycker bäst om mössan helt naturell 🙂

 

One thought on “Mönster till mössan Annette!

  1. Pingback: Kajsas enkla filtkant och ett försök att få olika rutor lika stora! – Stitches and Supper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s