Lenas tubhalsduk!

English here

Det har gått lång tid sedan jag skrev något senast, men det beror på att jag är fullt upptagen med att virka! Har nämligen bestämt mej för att stå på Sigtuna Julmarknad och sälja mina alster första söndagen i december. Så kom och hälsa på mej då om ni är i krokarna! Jag kommer att stå borta vid museet och vill gärna ha besök!

En av mina produkter som jag själv är väldigt förtjust i är den här tubhalsduken. Denär döpt efter min vackra dotter Lena som så snällt ställer upp som fotomodell! Den går fort att virka och består egentligen bara av stolpar med en liten variation så enklare än så blir det knappast! Som en för tidig julklapp får ni mönstret här!

Jag gjorde mina i Drops Andes, ett tjockt och härligt  garn i en ull- alpackablandning. Men egentligen kan man använda vilket garn som helst och bara anpassa antalet maskor, varv  och virknål. Sluta alltid med varv 1.

Jag virkade mina i 2 olika färger. Det blir fler varv av den ena färgen än den andra och det går åt lite mer än ett nystan av den färg man använder mest och lite mindre än ett nystan av den man använder minst. Man får ut 2 halsdukar i omvänd färgställning av 4 nystan Andes om man lägger upp 100 stolpar som jag gjorde. Den färg man börjar med är den som kommer att synas mest. Vet inte om det där var begripligt men köp 4 nystan så kommer det att klarna på vägen 🙂

Det blir absolut snyggast om man använder sig av basvarv utan luftmaskkedja. Det gör även att nederkanten blir lika elastisk som överkanten, börjar man med luftmaskkedja blir den kanten gärna stum. Du kan naturligtvis starta med luftmaskkedja istället.

Mönstret i halsduken bildas genom att vartannat varv virkas med stolpe upphöjd från baksidan och vartannat varv med vanliga stolpar.

Under Specialmaskor i mönstret hittar du länkar till tutorials för basvarv utan luftmaskkedja och stolpe upphöjd från baksidan. De är på engelska men går lätt att följa.

Här är en länk till mönstret på Ravelry, lägg i din kö och i dina favoriter så att du hittar tillbaks till det 🙂

Och glöm inte den fiffiga knappen för en utskriftsvänlig version längst ned i det här inlägget!

Lenas tubhalsduk

Material

4 nystan Andes garn från Garnstudio, 2 nystan  i varje färg, räcker till 2 halsdukar. Fast den blir fin enfärgad oxå.

Virknål nummer 8

Specialmaskor

Basvarv utan luftmaskkedja

Stolpe upphöjd från baksidan

Mönster

Lägg upp 100 stolpar (st) med  basvarv utan luftmaskkedja. Slut till en ring med en smygmaska (sm). Byt färg.

Varv 1: 2 luftmaskor (lm). Dessa räknas inte som stolpe. 1 stolpe upphöjd från baksidan i varje maska varvet ut. Slut varvet med en sm i första stolpen. Byt färg.

Varv 2: 2 lm (räknas inte som stolpe. 1 st i varje maska varvet ut. Slut varvet med en sm i första stolpen. Byt färg.

Upprepa varv 1 och 2 ytterligare 3 gånger. Avsluta med ytterligare ett varv 1. Du kommer att behöva skarva garnet i detta varv.

Ta av garnet och fäst trådarna. Lägg halsduken i blöt en liten stund i ljummet vatten, vrid ur och lägg platt för att torka. Klart!

Gör nu ytterligare en halsduk men börja med den andra färgen den här gången.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s