Överdrag till korkunderlägg Mandalastyle!

English here

Det har dykt upp en hel del bilder på internet av fina virkade överdrag till tråkiga korkunderlägg på sista tiden, så jag blev sugen på att göra ett som matchar mina Bordstabletter Mandalastyle.

 

Gillar resultatet skarpt! Och tänker att det här är en bra present- eller julklapps-idé så här kommer beskrivningen!

170622 UPDATE! Jag har äntligen kommit mig för med att uppdatera mitt mönster till Bordstabletter Mandala Style så om du önskar matchande bordstabletter till ditt korkunderlägg, klicka här för att komma till mönstret för Bordstabletter Mandala Style 2.0!

Beskrivningen är anpassad efter IKEAs 3-pack korkunderlägg som är 19 cm i diameter.

De första 7 varven kommer från de här söta minimandalorna, Little Spring Mandala från K-town

Har inte beräknat garnmängd, men det går inte åt mycket så det är ett bra restgarnsprojekt. Jag har virkat i Catania, ett bomullgarn med fin glans. Man kan använda så många eller få färger man vill. Jag använde de här:

 

A: Aqua 397

B: Charcoal 393

C: Silver 172

D: Grey 242

Av fyra nya nystan har jag virkat 4 korkkunderlägg och har fortfarande garn kvar så att det räcker till minst 2 till (gör de sista varven i olika färger på de olika underläggen).

Här är en länk till det här mönstret på Ravelry. Gör till favorit och lägg i din kö så att du hittar tillbaks till det 🙂

Och glöm inte bort den lilla Print & PDF knappen längst ned på sidan som du kan använda för att få en utskriftsvänlig version av det här inlägget och till och med enkelt redigera bort text du tycker är onödig innan du skriver ut!

 

Överdrag till korkunderlägg Mandala Style

Material

1 korkunderlägg som det här från IKEA

Rester av Catania garn

Virknål nr 3,5

Nål att fästa trådar med

Specialmaskor

Alla varv utom varv 1 startar med stående fastmaska, stående stolpe eller stående 3 stolpar tillsammans.

Tutorial för stående fastmaska

Tutorial för stående stolpe

Update: Här är en annan tutorial för en enklare version av stående stolpe

3 stolpar tillsammans (3 st tills): Omtag, stick kroken i maskan  (eller maskbågen), omtag dra igenom, omtag, dra igenom 2 öglor  (2 öglor på kroken), omtag, stick igenom maskan, omtag, dra igenom, omtag, dra igenom 2 öglor (3 öglor på kroken, omtag, stick igenom maskan, omtag, dra igenom, omtag, dra igenom 2 öglor på kroken (4 öglor på kroken) omtag, dra igenomm alla öglor på kroken.

 

Om du klickar på de små bilderna blir de större.

2 halvstolpar tillsammans (2hsttills)

Omslag, stick kroken i maskan, omslag, dra igenom, omslag, dra igenom 2 öglor (2 öglor kvar på kroken), omslag, stick kroken igenom nästa maska, omslag, dra igenom, omslag, dra igenom alla 4 öglorna på kroken.

Varv

V 1: Färg A.  Se till att den första garnändan, i arbetes början, är minst 10 cm. 5 luftmaskor (lm) . 1 stolpe (st) i 5:e lm från kroken. X 1 lm, 1 st i samma maska X Upprepa X-X 9 gånger. 1 lm, slut med smygmaska (sm) i 3:e lm av varvets första lm. Ta av garnet. Dra i den innersta garnändan för att sluta cirkeln.

V 2: Färg B. 1 fastmaska (fm), 2 lm i varje lm-båge. Slut med sm i varvets första fm. Ta av garnet.

V 3: Färg C:  3 st tills, 3 lm i varje lm-båge. Slut med st i första 3 st tills. Ta av garnet.

V 4: Färg B: 4 st i varje lm-båge. Slut med sm i varvets första stolpe. Ta av garnet.

V 5: Färg A: Smygmaskor mellan stolparna, så här: Håll garnet på baksidan av arbetet. Stick ned kroken mellan 2 stolpar. Omtag. Dra igenom. Stick ned kroken i nästa mellanrum mellan stolparna. Omtag. Dra igenom. Dra igenom öglan på kroken. 1 ögla kvar på kroken. Upprepa varvet ut.  Ta av garnet. Låt garnändan hänga på framsidan, vi kommer att fästa den så att skarven blir osynlig när vi virkat klart.

Varv 6 är ett dubbelvarv.
 V 6:1: Färg D: * 1 st, 2 lm, hoppa över en maska.* Upprepa varvet ut. Slut med sm i varvets första stolpe. Ta av garnet.
 V 6:2: Färg C: Fäll in stolparna från varv 6:1 mot mitten av din rundel. 1 st i valfri överhoppad maska från varv 5, bakom varv 6:1. *2 lm, 1 stolpe i nästa överhoppade maska.* Upprepa *-* varvet ut. Slut med sm i vavets första st. Ta av garnet.  Fäll upp stolparna från varv 6:1. Se gärna bilderna på varv 12:1 och 12:2 som är tydligare, de här bilderna togs på kvällen och blev inte så bra.
V 7: Färg A: 3 st i varje lm-båge från varv 6:1 och 6:2. Virka alltså över bägge de varven och se till att en stolpe av varje färg från varv 6:1 och 6:2 hamnar mellan varje stolpgrupp på varv 7. Slut varvet med sm i varvets första st. Ta av garnet.

V 8: Färg B. Upprepa varv 5.

V 9: Färg C: *3 st tills, 2 lm, hoppa över 1 m*. Upprepa *-* varvet ut. Slut med sm i första 2 st tills. Ta av garnet.

V 10: Färg D: Upprepa varv 7.

V 11: Färg C: Upprepa varv 5.

V 12:1: Färg A: Upprepa varv 6:1.

V 12:2: Färg C: Upprepa varv 6:2.

V 13: Från och med det här varvet virkar man med samma färg. Jag använde färg D men det spelar inte så stor roll vilken färg d använder, det kommer inte att synas speciellt mycket då de kommande varvern täcker grytunderläggets sida och lite av undersidan.

(Det finns ingen tutorial för stående halvstolpe men det listar du lätt ut själv nu när du kan stående stolpe 🙂 )

2 halvstolpar (hst) i varje luftmaskbåge från förra varvet. Se till att virka runt både varv 12:a och 12:b. Det ska vara en stolpe av varje färg från varv 12 a och b mellan halvstolpsgrupperna.  Slut varvet med sm i första hst.

20150812_092740

V 14: 2 lm, 1 hst i nästa maska. 2hsttills resten av varvet till sista maskan. 1 hst i sista maskan. Slut med sm i den översta av de 2 lm från varvets början.

V 15: 2 lm, 1 hst i nästa maska, 2hst tills, X 1 hst i varje av nästkommande 2 m, 2hsttills X. Upprepa X-X resten av varvet (som kommer att sluta på en vanlig  hst). Slut med sm i den översta av lm från varvets början. Ta av garnet.

Montering

Fäst alla garnändar UTOM den allra första, den som man kan dra i för att sluta hålet i mitten.

Nu är det dags att dra på överdraget på korkunderlägget. Det är lite pyssligt och arbetsamt eftersom det ska passa tight för att bli snyggt.

Lättast går det om du blöter upp och vrider ur ditt arbete först. Kräng nu sakta men säkert på det över underlägget. Det går men man får lirka en del. Nu är det bra att överdraget kan vidga sig i mitten.

När du äntligen är klar är det dags att  dra av överdraget igen… Dra ihop hålet i mitten och fäst garnet. Kräng återigen på överdraget och se till att det hamna centrerat och fint. Färdig!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s