Testa färgbyten på ett virkprojekt!

English here

Jag behöver ofta få prova mej fram till vilka färger som blir fina tillsammans på flerfärgade virkprojekt. Som till exempel när jag gjorde bordstabletten mandalastyle första gången. Saknar helt förmåga att föreställa mej hur något kommer att se ut, behöver se det live. För att inte slösa med garn i onödan vid färbyten kan du göra så här:

Istället för att klippa av garnet vid färgbyten sätter du fast öglan i en markör (går lika bra med en säkerhetsnål). Så här (bilderna är från en av rutorna i Moogly CAL 2015):

Sen byter du till den färg du vill ha och forstätter virka. Vid varje färgbyte gör du som ovan. När det blir dags för att använda en färg som du redan använt måttar du ut lagom lång längd att fästa med, dubblar den längden och börjar virka där den längden slutar (låter mer komplicerat än vad det är). Då får du en ögla av garnet på baksidan av arbetet:

Eftersom du inte tar av garnet mellan färgbyten är det bara att repa upp om du inte är nöjd.

När du är färdig och nöjd klipper du av dina långa öglor av garn på mitten. Dra sedan loss markörerna så är garnet avtaget som vanligt.

En del markörer kommer att hamna på arbetets framsida, och trådarna som ska fästas hamnar då på framsidan när markörerna tas loss.

När du fäster de trådarna får du bara dra dem till baksidan först.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s