Rostat nöt- och frösmör!

English here

Jag använder nötsmör varje dag till min frukostäggchai och brukade göra eget nötsmör på enbart hasselnötter.  Men sen läste jag någonstans att man kan blanda nötter och frön och rosta dem lätt innan man gör smör, och herrejösses vad gott det blir!

Att göra eget nötsmör är det enklaste som finns! Kan man slå på en ugn och sätta igång en matberedare kan man göra nötsmör!

Det finns fler anledningar att blanda upp nötterna i nötsmöret med fröer. Först och främst är det gott! Sen innehåller ju fröer en massa nyttigheter. Sist men inte minst är fröer i allmänhet inte lika dyra som nötter så man får ner priset på sitt nötsmör genom att blandar ner fröer.

Jag har testat lite och tycker att proportionerna två tredjedelar nötter och en tredjedel frö funkar bäst.Mängden nötter och fröer spelar ingen större roll, det är proportionerna som är viktiga. Jag  kör med gram i receptet enbart för att nötter och mandel säljs i tvåhundragramspåsar så jag tycker att det blir enklast.

Dessutom får en laddning med fyrahundra gram nötter och tvåhundra gram fröer plats perfekt i den stora burken  cocosolja från Kung Markatta. (När burken är tom och urdiskad förståss!) Såna burkar får jag över hela tiden.

Man kan egentligen blanda vilka nötter och frön som helst så det är bara att leka runt och testa. Ett perfekt sätt att rensa slattar ur skafferiet 🙂

Jag har hunnit prova bara solrosfrön, och olika blandningar av solrosfrön, sesamfrön, melonkärnor och chiafrön. En del melonkärnor verkade ha skalet kvar och är då helt immuna mot knivarna i matberedaren så det blev ett eller annat helt frö kvar i smöret.

När det gäller nötdelen är min nya favorit hälften hasselnötter, hälften mandel.

En nypa salt förhöjer smaken men kan hoppas över. Glöm inte att du kan krydda ditt nötsmör som du vill, lite vaniljpulver är jättegott att ha i men varför inte prova kanel eller kardemumma oxå?

När man rostar nötterna och fröerna lätt lockar man fram mer smak ur dem. Det går även lite fortare att mixa dem till smör när de är varma redan från början. Men det tar fortfarande sin tid. Ha tålamod, det kommer att bli smör men du måste köra länge, minst fem minuter och troligare bortåt tio!

Beroende på hur stark din matberedare är får du kanske pausa ibland. Att själva nötterna ryker och är varma gör ingenting, så ska det vara, men om det börjar lukta lätt bränt från matbererdaren behöver du stänga av och låta den svalna innan du kör vidare.

På bilderna i receptet nedan har jag använt hasselnötter, mandel, melonkärnor, sesamfrön och chiafrön. Dessutom hittade jag en slatt pekannötter i frysen som fick åka med som bonus. Om du klickar på de små bilderna blir de större.

Lång inledning men här kommer receptet!

Rostat nöt- och frösmör

  • 400 gram nötter (till exempel 200 gram mandel och 200 gram hasselnötter)
  • 200 gram fröer (till exempel solrosfrö, sesamfrö osv, eller en blandning)
  • en nypa salt (valfritt)
  • smaksättning, som vaniljpulver, kanel eller kardemumma (valfritt)

Sätt ugnen på 150 grader.

Häll alla nötter och fröer i en långpanna.

 

Sätt in mitt i ugnen och rosta i 15-20 minuter. De ska inte få så mycket färg, bara börja dofta gott.

 

Häll ned den varma nöt- och fröblandningen i matberedaren.

 

Slå på och kör. Länge. Och ännu längre. Eventuellt får du stanna och skrapa ned nötterna från sidorna ibland. Oljan kommer att släppa ur nötterna och fröerna och först blir det som en tjockare massa. Fortsätt köra. Till slut kommer du ha ett rinnande smör. Det synns inte så bra på bilderna nedan men konsistensen är rinnande och smöret är blankt och fint av olja.

 

Blanda i en nypa salt och smaksättning om du vill. Kör ett par varv för att blanda. Smaka av. Justera eventuellt smakerna.

Häll upp på ren burk. Låt svalna. Förvara i kylskåp. Håller länge. Men hemma hos mej tar det slut fort 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s