Döskalleväska!

English here

Det var länge sedan det blev ett nytt blogginlägg, livet har varit fullt med annat 🙂 Virka hinner jag fortfarande göra och i helgen som var blev jag klar med den här döskalleväskan jag gjort till min dotter.

Det var så många som önskade mönster i en engelsk virkgrupp på Facebook som jag är med i så jag tänkte försöka skriva ihop något i efterhand.

Det krävs att du har grundläggande sykunskaper eftersom väskan måste fodras för att kunna användas.

Alla bilder utom de på fodret är från den färdiga väskan eftersom jag inte planerade något inlägg när jag virkade. Jag sydde upp ett extra foder för inlägget för att det ska bli lättare att se hur man gör.

Själva döskallemönstret kommer från en ruta Pysselkiisen som i sin tur har fått inspiration av en sjal från Kungen och Majkis.

Länk till beskrivning av döskallerutan (på svenska och engelska) på Ravelry finns här. Du behöver hämta hem den beskrivningen för att kunna göra väskan. Framsidan följer denna förutom att jag lagt till 3 stolpar i varje kant för att göra kanterna stadiga.

Min väska är virkad i Catania Aqua 397 och virknål nr 3,5. Det gick åt 4 nystan om jag kommer ihåg rätt (väskan blev liggandes ganska länge innan jag kom mej för med att fodra den). Min väska mäter ca 25 x 27 cm och sidorna är ca 6 cm breda. Storleken kommer att bero på vilket garn du använder. Du kan även göra den större genom att lägga till fler varv och lägga till fler stolpgrupper i sidorna.

Jag virkar med startkedja utan lufmaskor (länk till youtube-tutorial nedan). Fördelen med det är att nederkanten blir lika elastisk som resten av arbetet. Och så är det snyggt. Men det går bra att börja med luftmaskkedja också.

Update: Här är en länk till mönstret på Ravelry. Lägg gärna till i dina favoriter eller i din kö så att du inte tappar bort mönstret 🙂

Så här gjorde jag:

Botten- Framsida

54 stolpar med startkedja utan luftmaskor, alternativt 56 luftmaskor, vänd, 1 stolpe i 4:e luftmaskan från kroken (=1 stolpe), och en stolpe varje efterföljande luftmaskor = 54 stolpar. Vänd.

3 luftmaskor (räknas som stolpe i varje varv), 1 stolpe i varje maska varvet ut. 50 maskor. Vänd.

3 luftmaskor, 1 stolpe i bakre maskbågen på varje maska. Vänd. (Det är inte nödvändigt att virka i bakre maskbågen men det ger en skarp kant som hjälper till att visa var väskans botten slutar och sidan börjar)

3 luftmaskor, 1 stolpe i varje maska. Vänd

Mönster:

3 luftmaskor, 1 stolpe i vardera av de efterföljande 5 maskorna. *2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor, 1 stolpe i vardera av de efterföljande 3 maskorna * Upprepa *-* 7 gånger. 2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor, 1 stolpe i vardera av de följande 6 maskorna. Vänd. ( 2 grupper med 6 stolpar i varje, 8 grupper med 3 stolpar i varje, 9 luftmaskbågar).

3 luftmaskor, 1 stolpe i vardera av nästa 2 maskor. 2 luftmaskor, hoppa över 3 maskor, 3 stolpar i nästa lufmaskbåge. * 2 luftmaskor, hoppa över 3 maskor, 3 stolpar i nästa luftmaskbåge* Upprepa *-* 8 gånger. 2 luftmaskor, hoppa över 3 maskor, 1 stolpe i vardera av de sista 3 maskorna. Vänd. (11 stolpgrupper och 10 luftmaskbågar).

3 luftmaskor, 1 stolpe i vardera av de 2 nästföljande maskorna. * 3 stolpar i luftmaskbågen, 2 luftmaskor, hoppa över 3 maskor* Upprepa *-* 7 gånger. 3 stolpar i nästa luftmaskbåge, 1 stolpe i vardera av de 3 sista stolparna. Vänd. (2 stolpgrupper med 6 stolpar i vardera, 8 grupper med 3 stolpar i vardera, 9 luftmaskbågar.)

Du har nu gjort de 3 första varven på döskallerutan. Fortsätt att virka enligt instruktionerna i det mönstret men lägg till de extra 3 stolparna i början och slutet på varje varv.

När rutan är färdigvirkad:

3 luftmaskor. 1 stolpe i varje maska och 2 stolpar i varje luftmaskbåge. Vänd (54 stolpar)

3 luftmaskor, 1 stolpe i varje maska. Vänd.

1 luftmaska (räkans inte som maska på det här varvet och inte på nästa, 1 fastmaska i varje maska. Vänd

1 luftmaska, 1 fastmaska i varje maska. Ta av garnet, dra igenom och fäst.

Botten- baksida:

Här kan du välja att endera virka på botten och baksida på din framsida genom att göra stolpvarv i botten på din framsida eller om det känns konstigt och obegripligt göra en fristående bit som virkas eller sys fast på framsidan. Jag beskriver hur man gör en fristående bit.

54 stolpar med startkedja utan luftmaskor, alternativt 56 luftmaskor, vänd, 1 stolpe i 4:e luftmaska från kroken (=1 stolpe), och en stolpe varje efterföljande luftmaskor = 54 stolpar. Vänd.

3 luftmaskor (räknas som stolpe i varje varv), 1 stolpe i  varje maska varvet ut. 50 maskor. Vänd.

3 luftmaskor, 1 stolpe i bakre maskbågen på varje maska. Vänd (Gjorde du inte stolparna i bakre maskbågen på framsidan så gör du det inte nu heller.)

3 luftmaskor, 1 stolpe i varje maska varvet ut. Vänd.

Mönster:

V 1: 3 luftmaskor, 1 stolpe i vardera av de efterföljande 3 maskorna. *2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor, 1 stolpe i vardera av de efterföljande 3 maskorna * Upprepa *-* 7 gånger. 2 luftmaskor, 1 stolpe i vardera av de följande 4 maskorna. Vänd. ( 2 grupper med 6 stolpar i varje, 8 grupper med 3 stolpar i varje, 9 luftmaskbågar).

V 2: 3 luftmaskor, 1 stolpe i vardera av nästa 2 maskor. 2 luftmaskor, hoppa över 3 maskor, 3 stolpar i nästa lufmaskbåge. * 2 luftmaskor, hoppa över 3 maskor, 3 stolpar i nästa luftmaskbåge* Upprepa *-* 8 gånger. 2 luftmaskor, hoppa över 3 maskor, 1 stolpe i vardera av de sista 3 maskorna. Vänd. (11 stolpgrupper och 10 luftmaskbågar).

V 3: 3 luftmaskor, 1 stolpe i vardera av de 2 nästföljande maskorna. * 3 stolpar i luftmaskbågen, 2 luftmaskor, hoppa över 3 maskor* Upprepa *-7 gånger. 3 stolpar i nästa luftmaskbåge, 1 stolpe i vardera av de 3 sista stolparna. Vänd. (2 stolpgrupper med 6 stolpar i vardera, 8 grupper med 3 stolpar i vardera, 9 luftmaskbågar.

Upprepa varv 2 och 3  7 gånger och avsluta med ytterligare 1 varv 2 (sammanlagt 17 varv med mönster).

3 luftmaskor. 1 stolpe i varje maska och 2 stolpar i varje luftmaskbåge. Vänd (54 stolpar)

3 luftmaskor, 1 stolpe i varje maska. Vänd.

1 luftmaska (räkans inte som maska på det här varvet och inte på nästa, 1 fastmaska i varje maska. Vänd

1 luftmaska, 1 fastmaska i varje maska. Ta av garnet, dra igenom och fäst.

Virka eller sy ihop botten- baksidan med framsidan så att du får ett avlångt stycke.

Sidor och axelrem:

10 stolpar med startkedja utan luftmaskor, eller 12 luftmaskor, 1 stolpe i 4:e luftmaskan från kroken, 1stolpe i varje maska varvet ut (10 stolpar). Vänd

3 luftmaskor (räknas som stolpe i alla varv), 1 stolpe i varje maska varvet ut. Vänd.

Upprepa tills du har en axelrem som är så lång du vill ha den + längden av väskan sida gånger två. Min rem var 152  cm men hade gärna kunnat vara några centimeter kortare.

Montering och foder

Jag fodrade min väska med ett tunt svart bomullstyg. Det är ju viktigt att tyget passar till garnet eftersom det kommer att synas genom alla hål. Välj gärna något med rejäl kontrast så att döskallen syns ordentligt. Du behöver även sytråd dels i fodertygets färg, dels i garnets färg.

Jag fodrade axelremmen för att den skulle bli mer hållbar och för att den inte ska töja sej när man använder väskan. Om du vill fodra din ska det göras innan du syr fast den på väskan.

Mät remmens längd och bredd. Lägg till 2 cm på längden och 2 cm på bredden för sömsmån. Klipp ut. Zigzaga kanten. Pressa (stryk med strykjärnet) ned en kant på 1 cm runt hela foderbiten. Nåla och sy fast den på remmen med tråd i garnets färg. OBS! Du vill att en stolpe i vardera ända på bredden ska vara fri från foder, du behöver kunna virka ihop rem och väska.

Du behöver inte fodra hela remmen, de delar som blir sida får foder ändå men se i alla fall till att remfodret sticker ned några centimeter på sidorna för marginal.

Nu virkar eller syr du fast ändarna på axelremmen som väskans sidor, räta mot räta. Se till att inte sno remmen.

Dags för väskfodret. Mät längd och bredd på fram-bak- och bottensida. Lägg till 4 cm på längden och 3 cm på bredden för sömsmån. Klipp ut.

Mät höjden på väskans sida. Lägg till 4 cm. Ta bredden på axelremmen och lägg till 3 cm. Klipp ut 2 sådana bitar.  De kommer att vara för långa men det är bättre än att de är för korta. När fodret är ihopsytt klipper du ned dem så att de blir i samma höjd som fram- och bakstycke.

Zigzaga alla delar. Sätt en nål i varje kant på mitten av långsidan på det stora stycket och i mitten av ena kortändan på de små styckena.

Nåla fast de små styckena så att mitten av kortsidan på de små kommer mitt på långsidan av det stora. Sy fast.

Sy nu fast sidostyckena mot fram och baksida. Slutresultatet ska se ut så här:

Stoppa ned fodret i väskan (avigan mot väskans insida). Mät hur mycket fodret behöver vikas ned för att komma några millimeter nedanför väskans överkant.

Ta ur fodret och vik ned överkanten så mycket som behövs (vik gärna dubbelt om det går. Vikningen ska vara på avigsidan. Pressa. Bild tagen innan pressning.

Stoppa tillbaks fodret i väskan (var noga) och sy fast det i överkanten med väskan med tråd i den virkade väskans färg.

Avsluta med att sy fast en tryckknapp så att du kan stänga din väska. Klart!

Här provar Biffen väskan och den får godkänt 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s