Foder till min necessär inspired by Bautawitch!

English here

För ett tag sedan lovade jag att visa hur jag gjorde för att fodra min necessär inspired by Bautawitch. Ville inte att småsaker skulle ramla ut genom hålen som blir mellan mouscherna. Och så ger det ju en proffsig finish oxå 🙂

Fodertyg fanns kvar sedan jag fodrade Sunburstväskan.

Du behöver:

 • Tyg att fodra med (mitt är bomullspoplin)
 • Tråd i samma färg som fodret
 • Nål
 • Sax
 • Måttband
 • Knappnålar
 • 4 markörer eller säkerthetsnålar
 • 1 bit snöre
 • 1 blyertspenna
 • Symaskin 🙂

Börja med att mäta bottens radie, dvs från kanten till mitten. Min bottens radie var 5,5 cm. Måttbandet ville inte ligga sträckt och fint på bilden men så här menar jag (om du klickar på de små bilderna blir de större):

 

Lägg till 1 cm i sömsmån, i mitt fall blir det 6,5 cm.

Knyt fast ett snöre i en blyertspenna. Mät din radie + sömsmån på snöret räknat från pennans spets. Markera detta mått på snöret och klipp av det ca 1 cm efter din markering.

Håll fast, eller nåla, snöret på ditt tyg vid markeringen. Sträck snöret och rita en cirkel på tyget. Där har du din botten!

 

Mät nu omkretsen på din botten och omkretsen längst upp på din säck. Använd det längsta måttet. (Jag lärde mej detta den hårda vägen.  Mätte bara säckens omkrets upptill och botten visade sig vara större så jag fick skarva mitt sidostycke…) Mät också höjden på din säck.

Klipp ut en rektangel som är lika lång som det längsta omkretsmåttet + 4 cm extra (så vet du att det räcker och slipper skarva), och höjden av din säck + 4 cm.

Nåla nu fast ditt sidostycke på botten för att se att du har tagit i så att det räcker (som du ser på min bild saknades det plötsligt ca 3 cm för mej). Justera längden på sidostycket så att du har omkretsen + 2 cm  (1 cm sömsmån på varje sida), markera noga var sidosömmen ska gå när du syr ihop sidostycket till en tub.

 

Zickzacka delarna. Sy ihop sidostycket så att det blir en tub. Pressa isär sömmen (ja det är tråkigt men resultatet blir sååå mycket bättre om du gör det).

Nåla fast din tub mot botten, räta mot räta. Ett tips: Eftersom avigan kommer att vätta in mot väskans aviga kan du markera vilken sida som är aviga genom ett stort blyrertskryss, avigan kommer ändå aldrig att synas.

 

Jag valde att tråckla fast botten innan jag sydde fast den på maskin. Var rädd att det skulle bli fula veck om jag körde rakt på. Men det gör man som man vill med. Här är mitt foder efter tråckling.

 

Sy fast botten mot sidostycket på maskin. Här behöver du inte pressa sömmen. 🙂

Stoppa nu ned ditt foder i säcken. Bestäm dej mot vilken maskrad du ska sy fast fodret i på säcken. Jag bestämde mej för översta delen av näst sista stolpraden. Märk ut den höjden på fodrets aviga med ett streck.

Ta fodret ur säcken. Mät avståndet från kant till markering och markera runt hela fodret.

 

Vik ned överkanten till markeringen och pressa. Vik sedan ned en gång till och pressa igen. Nu har fodret rätt höjd.

 

Markera mitt fram, mitt bak och mitt på varje sida med knappnålar på fodret. Markera samma punkter på din säck med säkerhtesnålar eller markörer.

 

Stoppa ned ditt foder i säcken och se till att markeringarna kommer mot varandra. Nåla fast fodret i säcken med en nål vid varje markering. Lägg om det behövs ett veck mellan varje markering för att fodrets omkrets ska bli lika som säckens.

 

Nåla fast fodret ordentligt och sy sedan fast det för hand mot säcken med små, fina stygn.

Voila!

2 thoughts on “Foder till min necessär inspired by Bautawitch!

 1. Pingback: Lining for my Toiletry bag Inspired by Bautawitch! | Stitches and Supper

 2. Pingback: Necessär inspired by Bautawitch! | Stitches and Supper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s