Necessär inspired by Bautawitch!

Engelska här

Lyckades aldrig få till några innerfack när jag fodrade min Sunburstväska designad av Bautawitch. Vet inte hur ni har det i era handväskor men jag har en million småprylar som gömmer sig på väskbotten om jag inte kan stuva undan dem i något fack. (Okej då, de hamnar oftast på botten i alla fall, men med fack har jag i alla fall valmöjlighet.)

Så jag bestämde mej för att försöka virka en liten necessär eller innerväska av garnresterna från Sunburstväskan.  Eftersom jag visste att jag ville fodra den (mer om fodret i ett separat inlägg) ville jag ha en enkel modell. De gamla syslöjdskunskaperna sitter ganska långt inne…

Update: Här är inlägget om hur man fodrar necessären.

Update: Här är en länk till beskrivningen på Ravelry. Lägg gärna till den i dina favoriter och din kö för att inte tappa bort den 🙂

Det blev en sjömanssäck i miniformat som stängs med dragsko och rosett.

I den får jag plats med nycklar, pennor, läppglans och allt annat smått o gott man inte kan leva utan när man lämnar huset 🙂

Min säck är ca 20 cm hög och 38 cm i omkrets och 11 cm i diameter. Gisses vilka termer jag kommer ihåg från matten!

Storleken varierar man lätt själv genom antal varv i bottenplattan och antal varv för säckdelen.  Ränderna varierar man som man vill, jag beskriver hur jag gjorde på just den här, nästa gång blir det säkert något annat och du gör som du vill!

Jag fotade inte hur jag gjorde när jag virkade själva väskan så det blev en provlapp i svart och vitt garn för vissa bilder.

De här garnerna använde jag:

Catania

Färg A tog slut när bottenplattan var klar. Man kan använda så många eller så få färger man vill så det är ett bra litet restgarnsprojekt,

Virknål nummer 3

Mouche: Virka 3 stolpar i samma maska men gör dem inte helt klara, sista öglan ska inte dras igenom. Dra sedan igenom alla öglorna och lås med en luftmaska. Så här:

omslag, stick nålen genom maskan, omslag, dra garnet genom maskan, omslag, dra garnet genom 2 öglor (2 öglor på nålen), omslag, stick nålen genom maskan, omslag, dra garnet genom maskan, omslag, dra garnet genom 2 öglor (3 öglor på nålen), omslag, stick nålen genom maskan, omslag, dra garnet genom maskan, omslag, dra garnet genom 2 öglor (4 öglor på nålen), omlsag, dra garnet genom alla öglor (1 ögla på nålen), omslag, dra garnet genom öglan (1 ögla på nålen). Det låter värre än vad det är, se bilderna nedan Om du klickar på dem blir de större).

På bottenplattan och i stolpvarven på slutet räknas inte de första 3 luftmaskorna som en maska eftersom jag använt mej av den här tekniken för mindre synlig skarv.

För att få ett så osynligt färgbyte som möjligt gjorde jag så här:

Slut varvet med en sm i första mouchen på varvet. Stick nålen i mellanrummet mellan de första 2 moucherna. Omslag, dra igenom. Byt till ny färg och gör ett omslag. Dra igenom. 1 lm. 1 mouche.  Vrid gärna det gamla garnet om det nya innan du sluter mouchen med en lm för att inte få lösa trådar hängandes på baksidan.

På baksidan kommer arbetet då att se ut så här. Eftersom jag ska fodra min säck tycker jag inte att det stör.

Så här gjorde jag säcken:

Färg A

V 1: 4 luftmaskor (lm). Virka 12 stolpar (st) i den 4:e lm från nålen. Slut ringen med en smygmaska (sm) i den första stolpen på varvet. (12 maskor)

V 2: 3 lm. 2 st i varje maska (m) varvet ut. Slut med en sm i första st på varvet. (24 m)

V 3: 3 lm. *1 st i första m, 2 st i nästa*, upprepa *-* varvet ut. Slut med en sm i första st på varvet. (36 m)

V 4: 3 lm. * 1 st i vardera av de första 2 m, 2 st i nästa*. Upprepa *-* varvet ut. Slut med en sm i första st på varvet. (48 m)

V 5: 3 lm. *1 st i vardera av de första 3 m, 2 st i nästa*. Upprepa *-* varvet ut. Slut med en sm i första st på varvet. (60 m)

V 6: 3 lm. *1 st i vardera av de första 4 m, 2 st i nästa*. Upprepa *-* varvet ut. Slut med en sm i första st på varvet. (72 m)

Vill du ha en större säck är det bara att fortsätta enligt samma princip så stor du vill ha botten. Mitt garn tog slut här så det fick bli lagom 🙂

Byt till färg B

V 7: I lm, 1 fastmaska (fm) i varje maska varvet ut. Slut med en sm i första fm på varvet. (72 m). Jag virkade det här varvet i bakre maskbågen, tycker att man får en snygg, skarp kant då men det är inte nödvändigt.

V 8: 1 lm, i mouche i första maskan, *hoppa över en maska, 1 mouche i nästa maska*. Upprepa *-* varvet ut. Slut med en sm i första mouchen.

V 9: 1 sm i mellanrummet mellan de första 2 moucherna (byt till färg C enl instruktion ovan). 1 lm, 1 mouche i samma mellanrum. 1 mouche i varje mellanrum mellan moucherna varvet ut. Slut varvet med en sm i varvets första mouche.

V 10: 1 sm i mellanrummet mellan de första 2 moucherna (byt till färg D enl instruktion ovan). 1 lm, 1 mouche i samma mellanrum. 1 mouche i varje mellanrum varvet ut. Slut med en sm i varvets första mouche.

Varv 11-26: Upprepa v 9 men med färgbyten som följer:

V 11: Färg B

V 12-13: Färg C

V 14: Färg D

V 15: Färg B

V 16: Färg D

V 17: Färg C

V 18: Färg D

V 19-20: Färg B

V 21: Färg C

V 22: Färg D

V 23: Färg B

V 24: Färg C

V 25: Färg D

V 26: Färg B

Det här är bara ett förslag, byt färger som du vill!

V 27: 1 lm, 1fm i första mouchen, 1 fm i mellanrummet mellan moucherna. 1 fm i mouchen, 1 fm i mellanrummet mellan moucherna varvet ut. Slut med en sm i varvets första sm.

V 28: 3 lm. Hoppa över en m, 1 halvstolpe (hst) i nästa. *1 lm, hoppa över en m, 1 hst i nästa m*. Upprepa *-* varvet ut. Slut med en sm i andra lm på varvets första lm.

V 29-32: 3 lm (räknas inte som stolpe), 1 st i varje maska varvet ut. Slut med en sm i varvets första stolpe. Ta av garnet och fäst trådarna.

Snöre:

Virka en luftmaskkedja tillräckligt lång att trä igenom hålen på varv 28 och knyta rosett av. Trä igenom. Knyt en vanlig knut i varje ända så att det inte repar upp sig.. Jag virkade mitt snöre i färg D.

Färdig!

Inlägg om hur man fodrar på gång!

4 thoughts on “Necessär inspired by Bautawitch!

  1. Pingback: Toiletry bag inspired by Bautawitch to go with my new bag! | Stitches and Supper

  2. Pingback: Recension av Bautawitch Sunburstväska! | Stitches and Supper

  3. Pingback: Foder till min necessär inspired by Bautawitch! | Stitches and Supper

  4. Pingback: Ugglenyckelring! | Stitches and Supper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s