DIY Mandelmjölk

English here

Mandelmjölk (eller vilken nötmjölk som helst för den delen) är hur lätt som helst att göra själv. Den blir supergod och man slipper tillsatser som ofta är i den färdigköpta. Den hemgjorda håller upp emot en vecka om man är noga med hygienen under tillverkning och förvarar den kallt.

Varför ska man göra mandelmjölk? För att det är så himla gott! En kopp varm choklad på mandelmjölk, kakao och björksocker, mums!

Du behöver en någorlunda stark mixer och någon form av silduk. Det finns speciella nötmjölkspåsar att köpa om man gillar köksattiraljer, till exempel den här från Renée Voltaire.

Men en bit glesvävt tyg i en sil funkar lika bra. Själv använder jag en sån här:

Yes, en vanlig hederlig tvättpåse. Kostar ett par tior finns i de flesta mataffärer. En eller annan mandelfibeer åker med i mjölken men fibrer är bra för magen!

När det gäller blötläggningen av nötterna sägs det att det händer nyttiga saker om man låter dem ligga i blöt i ett dygn. Då ska de börja gro och få en ny näringssammansättning så att proteinhalten tydligen fördubblas. Vad vet jag, de blir i alla fall inte sämre av att ligga länge i blöt…

Provade att frysa in färdigblötlagda mandlar och göra mjölk senare men det blev inte lika gott.

Den som vill skalar sina mandlar innan mjölktillverkningen, jag gör det inte. Inbillar mej att det sitter nyttigheter i skalet och orkar förresten inte.

Mandelfibrerna som blir kvar i silduken är inte skräp, det är en högst användbar produkt. Återkommer ang detta i ett nytt inlägg.

Update: Här är inlägget om mandelfibrerna!

Nu kör vi!

För ca 1 liter mandelmjölk behövs:

  • 200 gram mandel (eller andra nötter, vi lever i ett fritt land)
  • 1 liter vatten
  • 1/2 tsk vaniljpulver (valfritt men blir väldans gott)

 

Lägg mandeln i blöt i minst 5 timmar, över natt, eller upp emot ett dygn. Förvara i kyl så att de inte surnar.

 

Skölj av mandeln, Skala om du vill. Lägg mandeln i en mixerkanna tillsammans med hälften av vattnet och vaniljpulvret. Jag är en sucker för Kung Markattas produkter, de håller hög kvalitet och är snygga 🙂

 

Nu är det dax att mixa.  Jag kör mina ca 5 minuter i mixern, börjar på låg hastighet och ökar när mandlarna blivit finfördelade.

Häll sedan i resterande vatten och kör ett par sekunder så att det blandas.

Sila ned mandelmjölken i en skål. Jag lägger min tvättpåse i skålen och häller mjölken genom öppningen men även här finns utrymme för konstnärlig frihet i utförandet. Det viktiga är att mjölken blir silad.

 

Låt mjölken rinna av.

 

Krama sedan ur så mycket vätska som möjligt så att du får med alla nyttigheter ur mandeln. Kvar blir mandelfibrerna i påsen och deras användningsområde återkommer jag snart till. Kan dock redan nu berätta att den där granolan det påstås att man kan göra av dem är rätt äcklig…

 

Det är lättast att få över mjölken på flaska om man först häller den i någon form av tillbringare med vid öppning. Jag sköljer ur mixerkannan och använder den = mindre disk. Häll sedan upp din mjölk på flaska.

 

Klar att njutas!

3 thoughts on “DIY Mandelmjölk

  1. Pingback: DIY Almondmilk | Stitches and Supper

  2. Pingback: Varm choklad med cocos! | Stitches and Supper

  3. Pingback: DIY Low carb ströbröd | Stitches and Supper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s