Steka fisk

English here

Tyckte att det rent utsagt var skitsvårt att steka fisk förut. Endera gick den sönder, eller så blev den rå i mitten, eller överkokt, och det var svårt att få till en bra stekyta.

Men så råkade jag se något program med Camilla Plum på tv och började göra som hon. Resultat: Perfekta fileer varje gång så jag känner att jag måste dela med mej 🙂

Det här funkar på alla fileer jag har prövat men allra bäst blir det om fisken har skinnet kvar på ena sidan. Nakna fileer går sönder lite lättare.

Börja med generöst med stekfett i stekpannan. Jag brukar använda ghee eller olivolja. Sätt pannan på hög värme, på min spis som går till tio är sjuan perfekt. Låt pannan bli varm.

Ner med fileerna i pannan, skinnsida neråt om dom har skinn. Salta, peppra, krydda med vad du vill, men låt dem nu ligga still i pannan. Men, du måste vaka som en hök över dom för att kunna vända i rätt tid.

Det syns nu på fileerna att de blir tillagade. Nedifrån och upp försvinner den genomskinliga looken och de blir vitare (eller ljusrosare om det är lax) vartefter de blir tillagade.

När det bara är några millimeter genomskinligt kvar på toppen av filen vänder du och låter den steka 30-60 sekunder på ovansidan.

Voila, en perfekt stekt fiskfile!. Bra stekyta pga att den är avtorkad och hög värme. Inte rå eller överstekt eftersom du haft koll på tillagningen och ser när den är klar. Håller ihop eftersom den var fast och i princip genomstekt när du vände.

Så sjas ut i köket och stek lite fisk till middag! Om du serverar med räk- och dillhollandaise utlovas en festmåltid!

2 thoughts on “Steka fisk

  1. Pingback: Fried fish filets | Stitches and Supper

  2. Pingback: Ångad torsk med vispad creme fraiche, bacon och pepparrot! | Stitches and Supper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s