Skallös brie och tomatpaj

English here

Det här slänger man ihop på nolltid när man är sugen på något gott och kan sedan koppla av medans pajen gräddar i ugnen.

Sätt ugnen på 180 grader.

Smörj en ugnsform med hyfsat höga kanter. Skär en stor brieost i drygt centimetertjocka skivor. Täck botten på formen med skivorna.

Skiva några tomater och lägg ovanpå brien.

Råkar du ha några svarta oliver i skafferiet (det hade inte jag) så strö på ett gäng, det blir både gott och snyggt.

Finns färska örter (hemma hos mej fanns timjan) så grovhacka och strö på. Timjan, oregano, basilika, allt funkar. Eller inga alls.

Vispa ägg med mjölk, eller grädde, eller mjölk och grädde. Använd lika många deciliter vätska som antal ägg. Beroende på formens storlek går det åt olika mycket. Jag använde 5 ägg och 5 dl av lika delar mjölk och grädde. Krydda med torkade örtkryddor efter eget val, salt, peppar och ett par pressade vitlöksklyftor. Allt blir godare med vitlök!

Häll blandningen i formen.

Skjuss in i ugnen i ungefär 45 minuter. Kolla till pajen då och då, den ska precis ha stannat och får gärna dallra pyttelite om du skakar till formen. Tugga i dej de överblivna tomatkanterna coh briesnuttarna tillsammans med ett glas rött medans du väntar på att pajen gräddar.

Låt pajen vila i 15 minuter efter att du tagit den ur ugnen. Tack vare tomatkanter och briesnuttar svälter du inte ihjäl medans du väntar.

Ät med en sallad!

Det går naturligtvis jättebra att göra om det här till en vanlig paj genom att lägga till ett pajskal. Här är en länk till ett lowcarb glutenfitt skal. Den tillhörande pajen verkar inte dum den heller…

 

One thought on “Skallös brie och tomatpaj

  1. Pingback: Crustless Brie and Tomato Pie | Stitches and Supper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s