En tubhalsduk till min mössa

English here!

Virkade för ett tag sedan den här mössan och har velat ha en matchande tubhalsduk till den. Har letat efter en bra beskrivning utan att lyckas.

Men som vanligt kom Moogly till min räddning genom att på Facebook länka till den här fina halsduken, The Every Man’s Scarf av Fiber Flux.

Gillade verkligen att den är randig på olika sätt på fram- och baksida och att den ena sidan har en spännande textur. Det enda problemet var att det är en vanlig halsduk, inte en tubhalsduk.

Så jag bestämde mej för att använda själva maskmönstret men göra en tubhalsduk.

Så här:

Du kan använda vilket garn i vilken tjocklek som helst. Det är bara att anpassa virknål och antal maskor efter garnet.

Jag använde samma garn som till mössan, Rowan Purelife Renew yllegarn som fortfarande är på rea hos Wincent Garner. Det gick åt nästan 2 nystan av vardera färg,Truck och Lorry. Men det skulle vara supersnyggt med två mer kontrasterande garner oxå! Virknål nr 6, men ta en som passar ditt garn.

Min tub är 150 x 18 cm men du gör så långt och så brett du vill. Man virkar på längden och slutar när halsduken är tillräckligt bred.

Börja med färg A, det är den färg som kommer synas mest på den sida av halduken som har upphöjd textur. Börja med ett basvarv utan luftmaskkedjor av stolpar, så lång som du vill ha halsduken. Slut till en ring med smygmaska, var nogrann så att du inte vrider maskorna.

Det ger en elastisk fin kant på halsduken. Men om du hellre vill, gör en luftmaskkedja, slut till ring i första luftmaskan, gör 3 luftmaskor och virka ett varv stolpar, slut till ring med smygmaska i översta av de 3 luftmaskorna.

Jag började med ett basvarv utan luftmaskkedjor bestående av 120 stolpar.

Byt till färg B. VÄND arbetet. 2 luftmaskor och sedan 1 stolpe upphöjd från baksidan i varje stolpe varvet ut. Slut med smygmaska i översta av de 2 luftmaskorna.

Byt till färg A. VÄND arbetet. 3 luftmaskor, en stolpe i varje stolpe varvet ut. Slut med en smygmaska i den översta av de 3 luftmaskorna.

Gör dessa 2 varv tills halsduken är så bred som du vill ha den. Avsluta med färg A. Ta av garnet och fäst trådarna.

Färdigt!

 

One thought on “En tubhalsduk till min mössa

  1. Pingback: A cowl to go with my hat | Stitches and Supper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s