Virkat burklock

English here

Tänkte dela med mej av hur jag gjorde locket till mandelburken jag postade häromdagen. Ville göra burken gåbortsfin men utan alltför mycket krusiduller.

Jag använder rester av Bommix Bamboo, ett härligt glansigt garn men hopplöst att virka med för det delar sig hela tiden…

Catania har samma tjocklek men det spelar egentligen ingen roll vilket garn du använder, det är bara att anpassa storlek och virknål efter garnet. Jag använde virknål nr 3,5.

Gör 3 luftmaskor och virka sedan 11 stolpar i den sista luftmaskan från virknålen. Nu kan du dra i ändtråden och få öppningen i princip helt stängd. Vi ska inte sluta till en ring utan fortsätta virka i spiral för att slippa en skarv.

Det är viktigt att ha koll på vad som är första maskan så använd gärna en markör, tex en säkerhetsnål eller en sådan här

Fortsätt direkt med nästa varv, första luftmaskorna räknas som en stolpe. 2 stolpar i varje stolpe varvet ut, sätt markör i den första. 24 stolpar.

Nästa varv virkas 1 stolpe i första maskan och 2 stolpar i nästa, samanlagt 36 stolpar.

Fortsätt så men öka antalet maskor med bara en stolpe för varje varv,nu ska det vara 1 stolpe var i de första 2 maskorna, sedan 2 stolpar i nästa osv, varvet efter det 1 stolpe var i de första 3 maskorna och sedan 2 stolpar i nästa, tills cirkeln är någon mm större än ditt burklock.

För att locket ska bli runt gör du de 3 sista maskorna som halvstolpar, och nu är det dags att sluta cirkeln med en smygmaska.

2 luftmaskor, virka sedan en stolpe i bakre maskbågen på varje maska, slut i sista luftmaskan med smygmaska.

Jag är barnsligt förtjust i den skarpa, fina kanten som blir när man virkar i bakre maskbågen, kolla på bilden ovan så ser du vad jag menar. Men eftersom jag tycker att man får göra lite som man vill när man är vuxen så kan du ju virka i bägge bågarna om du hellre vill det.

2 luftmaskor,hoppa över en maska, fastmaska, 2 luftmaskor, hoppa över en maska varvet ut. slut med smygmaska i första luftmaskan. Ev får du fippla lite om antalet maskor inte stämmer.

1 luftmaska. X 1 halvstolpe, 1 stolpe, en dubbelstolpe, 1 stolpe, 1 halvstolpe i luftmaskbågen, fastmaska i fastmaskan X. Upprepa X-X varvet ut. Slut med smygmaska. Ta av och fäst garnet.

Virka en luftmasksorm som snodd.

One thought on “Virkat burklock

  1. Pingback: Crochetet lid for jar | Stitches and Supper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s