Beskrivning till chihuahuadräkt

English here

Min dotter har en chihuahua som heter Biffen. För att han ska slippa frysa på vintern har jag virkat några dräkter åt honom (mina katter har fått modella 2 av dem)

Det här är mitt första försök till en beskrivning så förvänta er inget proffsjobb. Eftersom jag  läser och virkar mycket efter engelska beskrivningar börjatde jag med en engelsk version som jag nu försöker översätta till svenska.

Ett STORT tack till Linda Owens och Christina Davis som provade beskrivningen åt mej!

De, och jag, tror att det blir lättast att följa den här beskrivningen om man har lite erfarenhet av att virka. Men, jag svarar gärna på frågor om jag kan! Jag lägger även in länkar till en del mer ovanliga maskor. Länkarna är på engelska men då det är videor tror jag att det ska gå bra att följa.

Jag kanske borde nämna att den här lilla kostymen är ALLDELES för liten för en katt, men mina stackare fick ställa upp som provdockor när jag gjorde humle- och jultomteversionerna 🙂

Update: Här är en länk till mönstret på Ravelry. Lägg gärna till i dina favoriter och din kö så att du inte tappar bort det 🙂

Basmönster:

  • Storlek: Passar hund på runt 2 kg.
  • Garn: Jag har använt Freja akrylgarn, för en enfärgad kostym räcker 50 gram
  • Virknål: nr 4 och 4,5
  • Nål för att fästa garnet och ev sy samman.

Maskor:

Jag har valt att använda förlängda fastmaskor av 2 anledningar. De är täta som fastmaskor men lite större så man blir fortare klar, alltid bra! De håller sig även lite “rakare” i raderna än vanliga fastmaskor. Det är bra om man skulle vilja fälla in en liten bild (jag tänker tex rött hjärta på dräkt virkad i kamoflagegarn) så kommer den infällda bilden bli prydligare.

Vi börjar med halsresåren och kommer sedan att jobba oss mot svansen. När den biten är klar lägger vi till huvan från andra hållet. Vi räknar inte “vändluftmaskorna” som maskor.

Tröjdel:

V 1: Gör ett basvarv utan luftmaskkedja i halvstolpar på  37 maskor. Eller, gör 38 lm (använd gärna virknål nr 5,5 för luftmaskkedjan) och gör en halvstolpe i 3:e maskan från virknålen, hst varvet ut, vänd. (37 m)

Basvarv utan luftmaskkedja är guld att lära sig. Den blir mycket mer elastisk än att starta med luftmaskkedja. Våga prova!

V 2-3: 2 lm. Hst i första maskan. Virka varannan hstub och varannan hstuf varvet ut förutom sista maskan som är en vanlig hst, vänd. (37m)

Se till att  det blir samma sort ovanpå varandra i bägge varven för att forma en “resår”.

V 4: 1 lm, fm i vajre maska varvet ut, vänd (37 m). Om d ska byta färg är det dax efter det här varvet.

V 5: 1 lm. 17 fm, 3 lm, hoppa över 3 m (detta ska vara de mittersta maskorna, kollräkna!), 17 lm, vänd. (37 m). Det här kommer att bli ett hål att peta ut kopplet genom.

V 6: 1lm, fm i varje maskea (3 fm i lm-bågen), vänd (37 m)

Om du gör 1 fm i varje lm i bågen blir det prydligast men det är valfritt. Går att bara göra 3 fm runt bågen oxå.

V 7: 2 lm. 1 förlfm i varje av de första 9 m, 3 förlfm i nästa maska, 1 förlfm i varje av nästa 8 m, 3 förlfm i nästam, 1 förlfm i varje m av nästa 8 m, 2 förlfm i nästa m, 1 förlfm i varje av nästa 9 m, vänd. (43 m)

Jag sätter en markör (tex en säkerhetsnål eller en sådan här) i mittenmaskan och en var i den mittersta maskan av ökningarna. Det hjälper till så att man är rätt i resten av beskrivningen.

V 8:2 lm, förlfm i varje m varvet ut, vänd (43 m)

V 9: 2 lm, 1 förlfm i varje av de första 10 m, 3 förlfm i nästa maska, 1 förlfm i varje av nästa 21 m, 3 förlfm i nästa m, 1 förlfm i varje av nästa 11 m, vänd (47 m)

Sidoökningarna ska hamna i de maskor som har markör (inte mitten dock).

V 10-11: 2 lm, förlfm i varje m varvet ut, vänd. (47 m)

V 12: 2 lm, förlfm i varje av första 5 m, 5 lm,hoppa över 5 m, 1 förlfm i varje av nästa 27 m, 5 lm, hoppa över 5 m, 1 förlfm i sista 5 m, vänd. (47 m). Det här blir benhål.

V 13- 15:2 lm, förlfm varjet ut, vänd. (47 m)

Det är samma sak här som med koppelhålet, blir snyggast som du virkar i varje lm men går att göra runt lm-bågen oxå.

V 16:2 lm. 1 förlfm i varje av första 9 m, 1  förlfm2tills i nästa 2 m, 1 förlfm,  1 förlfm2tills i nästa 2 m, 1 förlfm i nästa 20 m, 1 förlfm2tills i nästa 2 m, 1 förlfm i nästa m, 1 förlfm2tills i nästa 2 m, 1 förlfm i varje av sista 9 m, vänd (43 m)

Minskningarna hamnar en på varje sida om sidomarkörerna.

V 17-18: 2 lm, förlfm i varje m varvet ut, vänd (43 m)

V 19: Sm i varje av 4 första m. 2 lm och 1 förlfm2tills i samma m som sisa sm + nästa m. Förlfm i varje av nästa 33 m, 1 förlfm2tills i nästa 2 m, hoppa över sista 3 m, vänd (35 m)

V 20: 2 lm, 1 förlfm i varje maska varvet ut (35 m)

V 21: 2 lm. 1 förlfm2tills i första 2 m, 1 förlfm i varje m hela varvet förutom de 2 sista m där du gör 1 förlfm2 tills, vänd. (33 m)

‘V 22: 2 lm, 2 förlfm i varje m varvet ut (33 m)

V 23-34: Upprepa v 21 och 22, du ska ha 23 m när du är klar.

Sy, eller virka ihop med sm, framdelen, från resåren och fram till där du minskade med smygmaskor och hoppade över de sista 3 m. Nu borde det se t som en liten hunddräkt…

Använd virknål nr 4 och gör halvstolpar runt hela bakdelen av dräkten, slut ihop med 1 sm ( se bilden med drakkostym vi är längst ner mot svansen nu). Se till att få dem jämt. Gör ev fler maskor i utåtgående hörn och gör maskor tillsammans i inåtgående hörn för att få det snyggt.

Snyggast är att börja på undersidan där det inte kommer att ses för det hamnar under magen.  Om du vill göra den här delen (som kommer att bli en liten resår) i annan färg blir det snyggast om du först gör ett varv fastmaskor i basfärg runt om innan du byter färg och gör halvstolpar.

1 lm, gör ett varv med varanna hstub och varannan hsuf, med ökningar och minskningar i hörnen så som behövs för att få det fint. Ta av garnet. Fäst trådar.

Om du vill, gör ett varv fm runt varje benhål, det ser mer arbetat ut, speciellt om du gör i annan färg. Man kan förmodligen lägga till fler varv och få små “ärmar”, har inte provat.

Nu gör vi bashuvan med virknål 4,5:

V 1 I början av huvudresåren, gör en rad fm. Börja i botten vid skarven (den del som vätter mot marken när hunden har den på sej). Lämna ett mellanrum på ca 0,5 cm på varje sida av skarven. Kolla att du har ett jämt antal maskor, öka på någon maska om inte. Sätt en markör i de 2 mittersta maskorna, vi behöver hålla rätt på dem.vänd Räkna även dina maskor så att du vet hur många du ska ha.

V 2: 2 lm 1 förlfm2tills i de 2 första maskorna. 1 förlfm i varje m fram till de 2 mittersta maskorna. Gör2 förlfm i varje av de 2 mittersta maskorna, flytta markören till de nya mittmaskorna. 1 förlfm i varje maska fram till de 2 sista där du gör 1 förlfm2tills, vänd. Nu ska det vara lika många maskor som vid varv 1 eftersom du gjort 2 minskninga och 2 ökningar..

V 3: 2 lm 1 förlfm i varje maska varvet ut, vänd. (lika många m som i varv 1)

V 4- 7: Upprepa v 2 och 3.

V 8: 2 lm. 1 förlfm2tills i första 2 m, 1 förlfm i varje m fram till 4 mittersta m. gör 1 förlfm2tills i nästa 2 m, och ytterligare 1 i nästa 2 m, flytta markören till nya 2 mittmaskorna, 1 förlfm i varje m varvet ut fram till sista 2 m där du gör 1 förlfm2tills, vänd. Nu borde du ha minskat 4 m i det här varvet.

V 9: 2 lm, 1 förlfm i varje m hela varvet ut, vänd.

V 10-17:Upprepa v 8 och o..

Sytoppen av huvan, eller virka ihop med sm om du föredrar det.  Nu borde huvan påminna om en liten hoodie.

Använd virknål nr 4 och gör en rad med hst runt “ansiktet” på huvan, se till att få dem jämt fördelade. Börja helst längst ned där du lämnade ett mellanrum och jobba dej runt, det blir finast . (Även här blir blir det finare att först göra ett varv fm i basfärg innan hst om du tänker byta färg.)

Gör ett varv med varannan hstub och varannan hstuf, slut med en fm, ta av garnet och fäst.

Tomteluva:

Vill du ha en tomteluva så upprepa varv 2 och 3 hela huvans längd.

Humledräkt:

Humlekostymen, som min katt Zero bär upp så elegant, gjorde jag genom att byta färg var 4:e varv på kroppen. Vingarna gjorde jag i ett glittrigt vitt garn. Jag kopierade dem från ett humledräktsbeskrivning från Red Heart.Yarn. Kommer inte ihåg vilken virknål jag använde, men betydligt större än den i beskrivningen. Jag hoppade även över piprensarna.

Tomtedräkt:

Tomtedräkten, som min andra katt Smirnoff motvilligt modellar, fick 4 varv i svart garn men med de mittersta 7 maskorna i gult garn, ungefär på mitten. Det skulle föreställa ett bälte tänkte jag. Gjorde även en garntofs men den åt Biffen upp samma dag…

Drakdräkt:

Jag gjorde de mittersta 3 maskorna av kroppen orangea, och de mittersta 2 på huvan. Det var lite bängligt att räkna ut hur det skulle bli med ökningar och minskningar men det gick. Det går att hoppa över men blir snyggast när man lägger till taggarna.

Jag förlängde tröjdelen mot svansen genom att göra ytterligare varv med en minskning i början och en i slutet av varje varv tills det var 3 maskor kvar.

Sedan tog jag dubbelt garn och virknål nr 4 och virkade en rad fm längs den oreanga randen från koppelhålet och ner till svansen.

Taggarna gjorde jag genom att använda ett jämt antal fm och göra en minskning i början  och en i slutet av varje varv tills det bara var 1 maska kvar. Det går inte att säga hur många eller hur stora taggar du ska göra, du får prova dej fram till vad som blir fint på din.  Jag gjorde 2 med 10 maskor i botten, ett par med 8,någon med 6 och slutade med en med 4.

Ett tips är att du sätter en markör eller säkerhetsnål i den översta maskan på taggen, lämnar ett lagom mellanrum på garnet och gör nästa, fortsätt så tills alla är gjorda medans du provar dej fram och ta inte av garnet förräns du är nöjd. På så sätt kan du repa upp och ha helt garn, bir inget slöseri 🙂

Jag gjorde samma sak på huvan men med lite mindre taggar. Om jag gjorde om det idag skulle jag lägga till en tagg på halsresåren oxå, det skulle nog bli finare.

Jaha, det här är mitt första beskrivningsförsök, det lär finnas misstag och sådant som är svårt att förstå… Tveka inte att ta kontakt med mej om du hittar fel, otydligheter eller har förslag på förbättringar!

Jag gillar att virka de här dräkterna för de går ganska fort att göra. Jag fantiserar om att göra en kycklingdräkt till påsk, en nyckelpigevariant skulle vara grymt söt, och om man inte syr ihop tomteluvan blir den en cool superhjältemantel!

Om du gör en dräkt blir jag superglad om du lägger upp en bild på min facebooksida Stitches and Supper!

4 thoughts on “Beskrivning till chihuahuadräkt

  1. Pingback: Pattern for chihuhaua costume | Stitches and Supper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s